Zijn wij Nederlanders asociaal? Geen vluchtelingen, wel zwerfvuil

Een mooie zaterdag, straf windje, maar wel volop zon: gewoon een mooie herfstdag en een mooi moment om een korte wandeling te maken in het Zaanse Rietveld hier in Alphen aan den Rijn. Gewoon een klein ommetje om even de benen wat beweging te geven. Toen ik eenmaal mijn auto parkeerde op het kleine parkeerterrein, viel mijn mond wagenwijd open. Iemand had bij de vuilniscontainer (dat dan weer wel) een kinderstoeltje gedumpt, net als een kinderbedje en twee grote dozen waarin vast mooie apparatuur van Sony gezeten heeft. Deze onverlaat vond het waarschijnlijk te veel moeite om even langs de gemeentelijke stortplaats te rijden en koos ervoor het daar maar te dumpen. Volgens Boswachter Jenny komt dit ‘helaas vaker voor’.

Om te janken
Dat het vaker voorkomt, kunnen we allemaal wel constateren en het heeft er alle schijn van dat we dit soort acties normaal gaan vinden. Al eerder zag ik restanten van een weetteelt liggen ergens achteraf bij de Oostvaardersplassen, vond ik een plastic doos, waarin donuts zaten, opgehangen in een bord ergens midden in het bos. Hoe vaak zien we Donutdoos achtergelaten in het bosniet dat vuilnisbakken uitpuilen van het vuil dat we daar schijnbaar kwijt moeten. Vol is in dit geval niet vol, maar we donderen de zooi er gewoon maar bij. Niet ons probleem zal de gedachtegang zijn. Na een dagje strand kun je alleen maar janken van alle troep die is achtergebleven. Hoe asociaal moet je zijn om dit te doen? Waarom nemen we gewoon onze troep niet mee naar huis en gooien het daar (wel scheiden graag) in de containers? Waarom brengen we gewoon ons grofvuil niet naar de gemeentelijke stort?

Vluchtelingen niet, zwerfvuil wel
Is dit de manier waarop we omgaan met onze natuur en ons milieu? Het heeft er wel alle schijn van. We constateren het allemaal, maar we doen er verder niets mee. Dat verbaast me eigenlijk nog het meest. Over vluchtelingen hebben we allemaal een mening en flikkeren die te pas en te onpas op elk sociaal kanaal neer en reageren daar weer op als we een andere mening hebben. Maar als het gaat om onze natuur, om ons milieu, om een schone toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen, dan zwijgen we, kijken toe en draaien ons hoofd om. Vluchtelingen lijken niet welkom in Nederland, zwerfvuil schijnbaar wel. De nieuwe standaard van Nederland.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.