Wildkamperen verboden? Dan maar Paalkamperen
De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) in mijn stadje Alphen aan den Rijn is duidelijk: Het is verboden ten behoeve van recreatief nachtverblijf kampeermiddelen te plaatsen of geplaatst te houden buiten een kampeerterrein dat als zodanig in het bestemmingsplan, de beheersverordening, exploitatieplan of een voorbereidingsbesluit is bestemd of mede bestemd. Wildkamperen? Verboden dus. Het wildkamperen is niet meer bij wet geregeld, maar dat moet iedere gemeente doen in hun eigen APV. Nu zijn vele natuurgebieden in eigendom bij Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of de 12 Landschappen en daar is het kamperen in the wild al helemaal verboden. Je in die gebieden ophouden na zonsondergang is al reden voor een vette prent, laat staan als je er een nachtje gaat pitten. Ik ben het er niet mee eens, maar dat is een ander verhaal. Toch bestaat de mogelijkheid om legaal wild te kamperen: Paalkampeerplaatsen.
Chronisch gebrek aan geld
Met die vorm van kamperen maakte ik voor het eerst kennis toen ik er een artikel voor het Leidsch Dagblad over schreef en er natuurlijk een nachtje mijn tent neerzette. Niets was er, slechts een pomp met grondwater dat niet dient als drinkwater. Poepen? Daar is het bos. Kortom, paalkampeerplaatsen zijn een zege en laat ik dat compliment maar eens geven aan Staatsbosbeheer. Alleen staan die kampeerplekken wel onder druk. Het verblijf is er namelijk gratis, het levert voor de organisatie niets op. En als Staatsbosbeheer ergens een chronisch gebrek aan heeft is het wel geld. Maar zolang ze er zijn, moeten we er gebruik van maken, je onderdompelen in de natuur, je tent in alle eenzaamheid opzetten. Beter dan een jaar lang yoga, geloof me.
Buiten de bewoonde wereld
Nee, ik ga niet hier alle paalkampeerplaatsen opsommen, dat hoeft ook niet. Je kunt ze natuurlijk vinden op de site van Staatsbosbeheer (vrij kamperen) of een kijkje nemen op de site van Stefan Kruithof. Hij heeft overal een kijkje genomen, er geslapen en houdt daarover die site bij, net als elk nieuwtje, die kun je daar ook lezen. Want niet alleen Staatsbosbeheer exploiteert paalkampeerplaatsen, zo blijkt. Trekkers kunnen deze overnachtingsplekken gebruiken om hun route op af te stemmen. In de bossen onder Breda zijn verschillende paalkampeerplaatsen te vinden, daar is het mogelijk rond te zwerven zonder je in de bewoonde wereld te begeven, al is die in Nederland natuurlijk nooit ver weg.
Slecht vier regels
Wat zouden we zijn zonder regels, ook deze wildkampeerplaatsen hebben enkele regels:
Kamperen moet binnen 10 meter van de paal.
Je mag er maximaal 72 uur (drie dagen) verblijven.
Er mogen maximaal drie trekkerstentjes staan.
Niet graven, geen open vuur (al mag dat op sommige plekken weer wel) en geen afval achter laten.
Dat van die afval is natuurlijk een open deur, een trekker laat niets achter, hooguit zijn voetstappen.
Paalkamperen is een goed alternatief voor wildkamperen, het kost je niks en je krijgt er geen bekeuring. Allemaal voordelen dus. Hopelijk gaat Staatsbosbeheer het aantal plekken ooit nog eens uitbreiden, maar veel hoop heb ik daar niet in.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!