Wandel- en fietsoute brengt Diemer oorlogsgeschiedenis tot leven

Wie in Nederland wandelt of fiets, komt bewust of onbewust veel uit het verleden tegen. Hoe zijn bijvoorbeeld die landerijen in het Groene Hart zo ontstaan, of beter gezegd, zo gemaakt. De bekendste wandeling is toch wel het Grebbeliniepad. Wandelen door de geschiedenis met de nadruk op de Tweede Wereldoorlog toen daar kort en hevig is gevochten. Woensdag 8 april komt daar de wandel- en fietstocht in Diemen bij. De route gaat langs de joodse begraafplaats, een bunker en de eerste vliegtuigbom op Stammerdijk. De Tweede Wereldoorlog heeft zichtbare en onzichtbare sporen in Diemen achtergelaten. Ter gelegenheid van zeventig jaar bevrijding heeft de gemeente Diemen in samenwerking met Stichting Oneindig Noord-Holland en de Historische Kring Diemen deze geschiedenis ontsloten in een wandel- en fietsroute.

Persoonlijke verhalen
Langs de route zijn op twintig plekken QR-bordjes geplaatst die gemakkelijk met een smartphone gescand kunnen worden. Op deze manier komen wandelaars bij de bijzondere verhalen, die bijvoorbeeld vertellen hoe tijdens de oorlog in het grootste geheim het verzetsblad Vrij Nederland werd uitgegeven in de Ouderkerkerlaan. Of hoe op 8 mei 1945 de bevrijders in een machtige colonne van trucks, motorfietsen, pantserwagens en jeeps door de Muiderstraatweg trokken richting Amsterdam. De historische gebeurtenissen zijn aangevuld met persoonlijke verhalen van inwoners van Diemen die de oorlog hebben meegemaakt. De route is ook in printversie te downloaden via www.onh.nl.

Lancering
Op woensdag 8 april wordt de route officieel geopend door burgemeester Amy Koopmanschap van Diemen en Elvira Sweet, gedeputeerde Cultuur, Bestuur en Onderwijs in Theater de Omval op de Ouddiemerlaan 104 te Diemen.

Programma:
09.30 uur – Inloop
10.00 uur – Welkom door Amy Koopmanschap, burgemeester van Diemen
10.05 uur – Belang van ontsluiting cultuur en  geschiedenis door Elvira Sweet, gedeputeerde Cultuur
10.10 uur – Toelichting op de route door auteur Jan Maarten Pekelharing
10.40 uur – Officiële onthulling eerst QR-bordje
10.45 uur – Koffie en thee in de foyer
11.00 uur – Mini hoorcollege voor kinderen van basisscholen door publicist en journalist Ad van Liempt (optioneel)
12.00 uur – Einde

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.