Voor geld zet Natuurmonumenten principes opzij

Kern2
Zaterdag 20 juni mag het: je na zonsondergang in een paar natuurgebieden begeven. Op zich vreemd, want normaliter mag dat nooit. De Nederlandse natuur is namelijk vergeven van verbodsborden en die zijn duidelijk: na zonsondergang, geen toegang. Doe je het wel dan riskeer je een boete. Maar voor een sponsortocht doet Natuurmonumenten eenmaal per jaar de poorten van de zuidelijke Veluwe – Deelerwoud en Nationaal Park Veluwezoom – wijd open. Er zijn routes van 21, 42 en 63 kilometer beschikbaar. Er is wel een voorwaarde: per persoon moet je minimaal 200 euro inbrengen. Kortom, voor een bak met geld mag je dan wel de Nederlandse natuur verstoren en zijn de principes even verdwenen.

Natuurmonumenten, de 12 Landschappen en ook Staatsbosbeheer zijn de grootste eigenaren van de Nederlandse natuurgebieden en die organisaties bepalen ook de regels en die dulden geen tegenspraak. Na zonsondergang geen toegang en blijf vooral op de paden, sommige gebieden zijn zelfs helemaal verboden. Waarom? De Nederlandse natuur is kwetsbaar en het dierenvolk heeft ook recht op rust. Op zich logisch, maar waarom dan eenmaal per jaar duizenden lopers wel die beesten laten verstoren is me een raadsel. Het zal de dictatuur van de natuurorganisaties wel zijn. Jammer, want een nachtwandeling is geweldig, wildkamperen ook. Maar het is hier in Nederland ten strengste verboden.

Met een schuin ook kijk ik altijd naar de Scandinavische landen en bijvoorbeeld naar Schotland. Daar heb je het allemansrecht. Je mag gaan en staan in de natuur als je je maar houdt aan bepaalde regels. Dan mag je kamperen, vuur stoken en gewoon genieten op het moment dat jij wil. Lees hier en hier maar eens. Nee, niet in Nederland, hier barsten we van de regels, willen we alles regulieren, alles verbieden en niet uitgaan van het goede van de mens dat hij zonder wat te vernietigen, kan genieten van de ultieme buitenervaring. Ach ja, Nederland, ik weet het: kwetsbare natuur…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.