Verrassingen in het kleine Harderbos

Een warm welkom in het Klimaatbos van Natuurmonumenten (niet dus), uitwerpselen van een vos (of meerdere vossen) en sporen van een bever. De korte wandelroute, iets meer dan 4 kilometer, door het Klimaatbos en Harderbos biedt veel. Veel bomen, veel modder en sporen van dieren. Zelfs een ree kruiste ons pad. Verder was het er rustig. Zo rustig dat we geen mens gezien hebben. Dat feit vinden wij geweldig. Een klein bos helemaal voor jezelf. Op wat lawaai van auto’s op de achtergrond na, ploeterden we door het bos. Soms letterlijk ploeteren, want modderig is het er. Goede schoenen of laarzen is na een natte periode wel een vereiste.

Een wandeling om te herdenken

Het Klimaatbos is een jaar of 10 geleden aangelegd op initiatief van Natuurmonumenten. Het idee erachter is dat de bomen de CO2 opnemen die wij met zijn allen produceren. Wie wilde kon er toen een boom planten/kopen. Wijlen mijn schoonvader deed dat voor de familie en eigenlijk zijn we er voorheen nooit geweest. Zijn overlijden was er een goed moment voor. Gewoon om hem daar even te herdenken. Want een natuurliefhebber, vooral van vogels, was hij zeker. De wandeling start op de parkeerplaats De Schulp, vlakbij Biddinghuizen. Het welkom was wat apart, gezien de teksten van een onverlaat op de borden.

Hopen dat Natuurmonumenten daar snel wat aan doet.

Een bos voor en door kinderen

De route slingert door het Klimaatbos en het Harderbos waarbij je ook een keer een verharde weg oversteekt. De route is verder helemaal onverhard en supermodderig. Zorg voor goede schoenen die ook goed vast aan je voeten zitten. Die van ons bleven soms bijna steken in de modder. Het bos is vrij gevarieerd en dat maakt het leuk. In het begin is er een speelbos waar de jongsten zich prima kunnen vermaken. Het bos voor de kinderen is ook ontworpen dóór de kinderen. Je kunt er spelen en ook eten. Er staan bomen waarvan je naar alle lust kunt plukken. Maar er is ook een insectenhotel, een bloemenveld en een paddenpoel. Voldoende voor kinderen om zich daar enkele uren te vermaken.

Volop dierensporen

Zo in de winter geeft het bos weinig kleur, maar dat maakt ook dat je de vogels beter kunt spotten. Die zitten er veel. Dat belooft heel wat voor de lente en zomer. Wij vonden enkele drollen waarvan wij het vermoeden hadden dat die van een vos waren. Waarschijnlijk hebben we gelijk.

De vos (of vossen) hebben we niet gezien. Ook niet een vermoeden waar hun hol was. Al hebben we daar ook niet echt naar gezocht. Maar dat zullen we een volgende keer zeker gaan doen. Mijn lief zag ook nog een grote ree over het pad rennen, ik was te laat. Maar de sporen vonden we wel. Langs een vaart zagen we diverse bomen die door bevers waren omgeknaagd, niet eens lang geleden. Er is dus veel leven in het bos en als je er aandacht voor hebt, zie je dat ook allemaal.

Conclusie

De wandeling door het Klimaatbos en Harderbos is klein, maar wel bijzonder. Neem er de tijd voor en je vindt sporen van dieren die de wandeling extra sjeu geven. Voor kinderen is het ook prima te doen en de dierensporen die je kunt vinden, maakt het zeker een avontuur voor hen. Maar ga niet allemaal tegelijk. Het is er zo heerlijk rustig.

1 antwoord
  1. Rienk
    Rienk zegt:

    Mooie ontdekkingen kun je dicht bij huis ook vinden, zo blijkt. Ik woon nu 4 jaar in Harderwijk, en heb nu de rode route gelopen, van ca 10 km. Het Harderbos is (gelukkig nog) heel rustig, alhoewel er bij Hans&Grietje op deze woensdagmiddag toch heel wat kinderrumoer was. De runderen die in het gebied lopen blokkeerden ons pad, bij de “omtrekkende route” hebben we rode bordjes gemist, waardoor we via fietsknooppunt 28 onze weg weer hebben kunnen vinden. Grote bonte specht gehoord en gezien (de bomen hebben nog geen blad) de runderen natuurlijk, meer vogel(tje)s, maar op deze reis geen beversporen. Dat wordt een zoektocht voor een volgende keer. Alhoewel het een betrekkelijk klein gebied is hebben we 3,5 uur gewandeld, ja ook wel gemodderd, en zijn zeer tevreden aan de karekietweg weer in de auto gestapt. Voor herhaling vatbaar, wordt waarschijnlijk traditioneel. De hond mag aangelijnd mee.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.