Rondje Amsterdamse Waterleidingduinen

Veel damherten, schapen, konijnen, een prachtige specht, onwijs veel vogels: het was een mooie, maar ook minder mooie wandeling die ik maakte gisteren in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dubbele gevoelens dus. Ik liep het rondje linksom, zo’n 30 kilometer lang, exclusief fout lopen (daar ben ik goed in), maar kreeg zo niet een goede indruk van het duinengebied zelf. De route liep voornamelijk langs de randen van het gebied en liet me ook over asfalt en andere verharde paden lopen. Goed, ik moest wandeluren maken, dus dat doel is bereikt, maar toch kan de beheerder die lange route beter plannen. Laat dat dan een tipje van mij zijn.
Amsterdamse Waterleidingduinen damherten

Grint en zand zuivert het water
De verschillende waterleidingduinen in ons land zijn uniek: niet alleen vanwege de natuurwaarde, maar nog meer omdat er voor goed drinkwater wordt gezorgd. In de verschillende plassen ondergaat het water een natuurlijk zuiveringsproces, daarna gaat het water naar andere bassins en zakt door een laag van grind en zand heen, de verschillende schadelijke stoffen blijven achter. Daarna vindt er nog een nazuivering plaats en is het water klaar voor consumptie. Het water dat in Nederland uit de kraan komt is betrouwbaar, het verbaast me daarom iedere keer dat mensen duur water kopen dat in een fles zit. Onnodig, buiten het feit dat plastic een gruwel is voor onze leefomgeving.

Mwah, geen buizerd die me aanviel

Mwah, geen buizerd die me aan viel

Geen markering van de route
Ik begon mijn wandeling bij de ingang Oase, de route loopt feitelijk van ingang naar ingang en daar zijn er zes van. Het was droog en er stond een harde wind, maar in de bossen heb je daar geen last van. Ik liep linksom, dus eerst richting Zandvoort om daar het strand op te gaan. De harde wind maakt het daar niet fijn dus koos ik halverwege voor het fietspad in het duin om zo bij Langevelderslag uit te komen. Van daar ging het verder naar Ruigenhoek, De Zilk en weer naar Vogelenzang. Vooral het stuk tussen Ruigenhoek en De Zilk is een gruwel, verhard en langs een snelweg. Dat kan best anders. De route is redelijk goed te volgen, al twijfelde ik om veel splitsingen. Achteraf dacht ik dan, oh ja, het klopt wel. Maar dat weet je vooraf dus niet. De route is niet met paaltjes gemarkeerd en de routebeschrijving is summier.

Amsterdamse Waterleidingduinen nog mer damherten

Conclusie
Is de route aanbevelenswaardig? Een twijfelgeval. Veel stukken zijn mooi, maar worden ontsierd door mindere stukken op de route. Ik koos voor het aantal wandeluren, maar zal deze route niet meer lopen. In de Amsterdamse Waterleidingduinen mag je ook struinen, van de paden af en dan krijg je vast meer van het gebied mee dan een tocht langs de randen. Koop een kaart, pak je kompas en vecht je door het gebied heen. Je vindt dan zeker meer beleving, het gebied is zeker de moeite waard. Genoeg te beleven en genoeg te zien. En geloof me, het stikt er van de damherten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.