Paalkamperen? Zeker ook in België

Frieten, dat is typisch iets van onze zuiderburen dat ook een plekje in ons Nederlands cultuurgoed heeft gekregen. Maar na een heerlijk outdoorweekend een frietje te eten bij een echt Belgisch frietkot is net even anders als bij een cafetaria bij ons. Zouden die Belgen dan ook wel eens iets van ons Nederlanders overnemen? Op culinair gebied betwijfel ik het. Maar… Paalkamperen is een uitvinding van het Hollandse Staatsbosbeheer en heeft zijn navolging gevonden bij onze zuiderburen. Want ook daar is wildkamperen gewoon verboden. Waarmee ik niet wil zeggen dat het je moet tegenhouden. Maar om een bekeuring te ontlopen, is een paalkampeerplaats slimmer. En, eerlijk is eerlijk, me eruit kletsen in het Frans is schier onmogelijk.

Mooier en beter
Wat wel mooi is, is dat de Belgen actiever zijn op dit gebied, er wordt net iets meer nagedacht en de plaatsen worden goed neergelegd. Paalkamperen is daar, net als bij ons, gratis. Maar Staatsbosbeheer moet zuinigjes aan doen en dus hebben de paalkampeerplaatsen geen prioriteit. Ik heb geen zin om alles te gaan optellen, maar de Belgen gaan ons voorbij op dat gebied. Goed overgenomen en beter uitgevoerd. Buiten dat is België natuurlijk een mooier wandelland, de Ardennen zijn natuurlijk een goed voorbeeld. De weg beweegt daar ook in verticale richting en na een paar uurtjes rijden ben je er.

Vuurtje stoken
Op de website bivakzone.be kun je er alles over lezen. Nieuw is dat de bivakzones, zoals de paalkampeerplaatsen daar heten, ook de weg gevonden hebben naar Wallonië. Daar zijn er negen aangelegd langs een wandelroute en zo kun je zelf bepalen hoelang je loopt en waar je overnacht. En het allermooiste van die Belgen: op veel bivakzones mag je een vuurtje maken. Kijk, dat is pas kamperen. Die Belgen snappen het.

De regels verschillen wel iets met Nederland en daarvoor verwijs ik je ook naar de al eerder genoemde website. Leve het wandelland België dus en er komen lange weekenden aan, dus wat let je? Zoek een mooi gebied.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.