Ommetje door de Groene Jonker

jonker1

Komend weekend knalt de thermometer hard door de grens van 10 graden, vandaag was daar weinig van te merken. Zolang we in beweging zijn, kan de harde, gure wind ons niet deren. Op de plas van de Groene Jonker, vlak bij Zevenhoven in Zuid-Holland, zijn de golven te zien. Mensen zagen we amper deze woensdag, vogels des te meer. Al zagen we, voordat we de auto parkeerden, dat veel ganzen zich aan het volvreten waren op het weiland naast de Groene Jonker. Tegen de avond steken ze op de plas hun kop tussen de veren. Maar er was nog genoeg te zien en vooral te horen. Ganzen, eenden en verdomd we zien een roofvogel traag over het nog dode riet scheren.

Discutabel
Zevenhoven is niet ver van onze woonplaats, maar het ommetje door de Groene Jonker hadden we nog niet gemaakt. Het was even zoeken voor ons, maar redelijk vlot parkeerden we de auto aan de Hogedijk. Door het gebied loopt een enkele wandelroute van iets meer dan 3 kilometer. Hier dan toch een punt van kritiek. Het gebied is vele malen groter, de wandelroute zou dan ook makkelijker langer kunnen zijn. Natuurmonumenten, de eigenaar van het gebied, doet dit waarschijnlijk niet om de populatie aan vogels rust te gunnen. Wat mij betreft discutabel, maar we moeten het er maar mee doen. Maakt het dan minder leuk? Nee, zeker niet, we waren niet uit op kilometers maken, maar om een frisse neus te halen.

jonker2

Drassig
Globaal gezien maakt de wandelroute, gemerkt met paaltjes met de rode kop, een acht door het voorste gedeelte van het gebied. Het pad is volledig onverhard en heerlijk drassig. Het is ook een nat gebied, dus goede, waterdichte schoenen of laarzen zijn handig. Het pad is verder goed te lopen en slingert door het gebied heen, soms voorzien van een rustbankje, maar daar was het vandaag geen weer voor. De route is zeker niet geschikt voor rolstoelen, een kinderwagen met grote wielen moet wel lukken. Wel is het dan verstandig de smalle bruggetjes voorzichtig over te steken.

Vogelaar
Vinden wij het guur, de vele eenden, ganzen en andere vogels hebben daar weinig last van. Niet alleen zie je ze zwemmen of vliegen, maar er is vooral veel te horen. We kunnen ons voorstellen dat het hier in de lente en zomer een gezang van jewelste is. De wind van vandaag maakte het lastig om goed te luisteren. Voor de verschillende soorten water-, moeras, en weidevogels is het een aantrekkelijk gebied zo vlak naast de Nieuwkoopse Plassen. De vogelaar kan hier zijn hart ophalen en ook als je geen kenner bent, kun je het hier wel worden, met een goed vogelboek in de hand.

Gegevens:
Het gebiedje is het makkelijkst per auto te bereiken, parkeren kan (gratis) op twee parkeerplaatsen aan de Hogedijk in Zevenhoven. Honden zijn verboden en toegang is alleen toegestaan tussen zonsopkomst en zonsondergang. Bij de ingangen staan picknicktafels en onderweg zijn bankjes genoeg om even in alle rust te genieten.

jonker3

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.