Naar het land van de beren? Neem je berenspray mee

Tom Smith, bioloog in Alaska en momenteel professor op de Brigham Young University, bestudeerde 21 jaar lang de vaak ongewilde ontmoetingen tussen mensen en beren. Vorig jaar publiceerde hij daarover een onderzoek dat ging over het effect van wapens en berenspray op beren. Zo’n twintig jaar geleden was het not done om op dat moment de beer recht in zijn ogen te kijken, tien jaar terug was het advies om je armen in de lucht te steken om je zo tegenover die beer zo groot mogelijk te maken. Zijn advies is simpel. Ga je hiken in het land van de beren, laat je wapens thuis, maar neem een berenspray mee. En het spreekt voor zich dat je die dan wel bij de hand moet houden. Toegeven, in de Benelux heb je niets aan dit artikel, maar ga je verder weg de wereld in, lees dan vooral door.

Wapen vs berenspray
Smith onderzocht het effect tussen wapens en berenspray. Van de 133 ontmoetingen tussen mens en dier waarbij een berenspray werd gebruikt, waren er slechts drie gevallen waarin de mens gewond raakte, en dan nog lichtgewond ook. Maar van de 269 incidenten waarin de wandelaar naar zijn geweer greep, vonden zeventien mensen de dood en honderden beren legden het loodje. Schiet je een beer neer – en je bent nog in leven – dan ben je er nog niet. De meeste Amerikaanse staten eisen dat je het karkas van de beer buiten het park moet brengen en met wat pech krijg je ook nog een boete omdat je het beest dood schoot. Met een berenspray voorkom je zulke gevallen.

Keep it simple stupid
Beren hebben geen checklist bij zich waarop staat wat ze moeten doen in bepaalde situaties. Het is niet zo dat ze denken: ‘Gee, do I attack, do I run?’ Een beer vraagt zich niks af, maar reageert gewoon op een bepaalde situatie. Ga dus nooit bear country in zonder een goede berenspray. Dat kan je leven redden. Want laten we wel wezen: je bent nooit sneller dan een beer, hij kan beter in bomen klimmen: hij wint dus altijd. De berenspray vertelt de beer maar een ding: tot hier en niet verder. Een beer die een lading pepperspray over zich heen krijgt is daar niet blij mee en zal zich uit de voeten maken. Wat ook belangrijk is om te weten: de meeste ontmoetingen tussen de beer en de mens vinden plaats in een gebied waar relatief weinig beren voorkomen. Jij vindt niet de beer, maar hij vindt jou.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.