Herfst: paddenstoelen zoeken

Kasteel Nijenrode dus, dat is de paddenstoelen-place-to-be. Daar kwam ik achter na de uitzending van Vroege Vogels van 13 oktober. Daar is de voedzame grond een paradijs voor de boleten en noem ze maar op. Klein nadeel, de tuinen van het kasteel zijn niet toegankelijk. Doodzonde dus. Wij deden het van het weekend met de Utrechtse Heuvelrug, maakten korte wandelingen en zochten naar paddenstoelen, want hoewel die het hele jaar groeien, is de herfst bij uitstek de tijd om ze te zoeken en vinden. De mooiste en de meest échte paddenstoel is natuurlijk de vliegenzwam. Veel voorkomend, maar iedere keer een verrassing.

Honingzwam debuitenluchtinSmakelijk hapje
Veel zien we niet van de paddenstoel, het meeste zit gewoon onder de grond, de paddenstoel zoals wij die zien, is het vruchtlichaam en bedoeld voor de noodzakelijke voortplanting. Tegenwoordig is het ook helemaal hip om paddenstoelen te plukken en te bereiden. Het kan een smakelijk hapje zijn, als je tenminste de goede plukt, want veel soorten lijken wel erg op elkaar, waarbij de een dan giftig kan zijn. Het is dus van belang te weten wat je doet. Ik laat ze gewoon staan, als ik paddenstoelen wil eten, haal ik die wel bij de groenteboer. De noodzaak om op deze manier aan je maaltje te komen, is er niet, vroeger was dat natuurlijk anders. Mijn advies? Laat gewoon lekker staan.


Kinderen zeuren niet

De herfst is trouwens ook een van de mooiste seizoenen om het bos op te zoeken, de kleurenpracht is juist dan op zijn best. Voor paddenstoelen is het ook een goede tijd en om ze te vinden hoef je niet heel hard te zoeken. Ideaal voor kleine kinderen, praat er een verhaal van kabouters of heksen om heen en ze zeuren niet over de kilometers die ze onbewust afleggen. Toch vind ik het moeilijk, paddenstoelen. Het zijn er zoveel en bijna nooit zien ze er zo uit als in mijn handzame boekje. Toch is het leuk, uitzoeken welke het is en dan blijven twijfelen tussen die ene of toch die andere. Tussen giftig of eetbaar. Daarom blijf ik er maar vanaf. Beter voor mijn gezondheid.

Mogelijk een weidechampignon debuitenluchtin

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.