De obsessie van Into the Wild kost levens

De Stampede Trail: niemand kende dat wandelpad echt voordat Chris McCandless besloot voor een periode de wildernis van Alaska in te trekken. Zijn tocht eindigde twee of drie dagen verder bij een verlaten bus die ook door jagers gebruikt werd. Daar leefde hij enkele maanden van planten en de jacht. Toen hij probeerde terug te keren naar de bewoonde wereld bleek de Teklanika rivier een onoverbrugbare hindernis. Hij besloot om geen poging te wagen de rivier over te steken, maar keerde terug naar de bus om daar twee maanden later te overlijden. In de afgelopen jaren heeft de globetrotter veel ‘fans’ gekregen en de plaats van de bus is momenteel een bedevaartsoord. Maar de tocht naar die bus is niet zonder gevaren.

Monument langs de rivier
In 2010 hadden Claire Ackerman (29) en haar vriend Etienne Gros (27) het plan opgevat om de bus van McCandless te bezoeken. Bij het oversteken van de Teklanika rivier ging het dramatisch mis. De twee probeerden – via een touw dat al over de rivier was gespannen – de overzijde te bereiken. Ze bonden zichzelf aan het touw en stapten het wilde water in. Ongeveer halverwege raakten ze contact met de grond kwijt en hingen ze aan het touw dat ver doorboog zodat ze onderwater getrokken werden. Gros was in staat zijn mes te pakken, zich los te snijden en naar de kant te zwemmen. Toen hij terug waadde en een poging ondernam zijn vriendin te redden kwam hij te laat, ze was al verdronken. Hij sneed haar los en zwom met haar in zijn armen, terug naar de kant. Na driehonderd meter kwam hij aan land en probeerde haar nog te reanimeren. Vruchteloos. Een klein monument, op elkaar gestapelde stenen, langs de rivier herinnert aan de tragische gebeurtenis van Ackerman. Op het monument zit een metalen plaat waarop is te lezen: To stay put is to exist; to travel is to live.

Foto voor de bus
Into the wild bus Marshall Feis photo from stampedetrail.infoHet verhaal van McCandless (1968-1992) is voor het eerst beschreven door schrijver Jon Krakauer in het januarinummer van 1993 van het Amerikaanse magazine Outside. In 1996 schreef Krakauer het boek over het leven van Chris McCandless, Into the wild, het werd een bestseller. Door de verfilming door Sean Penn in 2007, bereikte Chris McCandless bijna een cultstatus. Veel mensen zoeken daarom de wildernis van Alaska op om te zien waar de globetrotter leefde en om het leven kwam. Bijna iedere bezoeker laat zich in dezelfde pose voor de bus fotograferen.

Je eigen leven leiden
Wie het artikel van Diana Saverin leest, leest meer horrorverhalen. Al gaan al die mensen op pad met goede bedoelingen, maar vaak ook met de verkeerde voorbereidingen. Het leven dat McCandless leidde, spreekt op de een of andere manier veel mensen aan en daardoor zijn ze bereid risico’s te nemen. Leven als Into the wild is natuurlijk de ultieme droom van iedereen die van het buitenleven houdt. Maar het is natuurlijk doodzonde om een bedevaartstocht met de dood te moeten bekopen.

2 antwoorden
  • Fred van Rooij
   Fred van Rooij zegt:

   Hoi Chris,

   Dank je voor je reactie. Nee, ik heb dat boek (nog) niet gelezen, wel een aantal artikelen erover en er is heel wat duidelijk geworden.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.