De Kennemerduinen: een prachtgebied om te wandelen

Het is de wind, denk ik, die me doet beseffen als ik door een bebost duingebied loop. Dat geruis is zo specifiek en herkenbaar. Dan maakt het ook nog uit of je door een dennenbos loopt, of een gemengd bos. Maar die wind, die hoor je aankomen. Eerst het geruis en dan pas de vlaag. Wie wel eens in ons geweldige duingebied wandelt, weet precies waar ik het over heb. Gisteren liep ik de NS-wandeltocht Kennemerduinen, 15 kilometer door een van de mooiste gebieden van Nederland. Ja, ik ben gek op onze duinen, maar op de een of andere manier kom ik er te weinig.
Kennemerduinen klimmetje

Absoluut geen honden
Mijn auto parkeerde ik bij Santpoort Noord en dook direct achter het station het gebied in. Bijna direct tussen de bomen. Onderweg passeer je de landgoederen Midden-Herenduin, Duin en Kruidberg en de Kennemerduinen, het geheel heet Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Voor de hondenliefhebbers: sorry. Het gebied is niet alleen verboden voor honden, maar absoluut verboden. Ik heb geen hond gezien en ook geen controleur, behalve op het strand, maar daar mogen de viervoeters wel komen.

Kennemerduinen paadje

Wat maakt het gebied zo leuk?
Iedereen heeft zijn voorkeur natuurlijk, maar de combinatie van bos, duinen en strand is wel een heel bijzondere. Ik noem Schoorl, het gebied bij Egmond en ook de Kennemerduinen. Verder lopen de paden natuurlijk ook op en neer en dat is net anders wandelen dan in een vlak gebied, steeds je ritme iets aanpassen, maakt voor mij het lopen aantrekkelijker. Al is hoogte natuurlijk behoorlijk relatief. Mijn hoogste punt was de Hanzenberg, 27 meter boven NAP. Een trappetje en een klimmetje en je kijkt de wereld uit. Vanaf daar heb je wel een mooi uitzicht op het Vogelmeer, daar is voor de echte liefhebber ook een vogelhut.

Kennemerduinen vogelmeer

Rusten bij Parnassia
Vanaf Santpoort kronkelt de route voornamelijk westwaarts, richting de zee. Daar vervolg je de route over het strand en dat is heerlijk voor een duik. Nee, gisteren niet, te fris, zeker te winderig en de zee te woest naar mijn zin. Door dus naar de volgende strandopgang, bij strandtent Parnassia, een prachtige plek om even de benen wat rust te gunnen. Vanaf daar slingert de route je richting zuidoost om uiteindelijk bij station Overveen te eindigen. Maar niet voordat je bij het bezoekerscentrum bent geweest. Daar kun je het gebied beleven en ook de inwendige mens versterken. Vanaf daar vertrekken ook kortere routes het gebied in.

Kennemerduinen oorlog

Duinen, mei en oorlog
Het is ook mei, de periode van herdenken en vrijheid. Dan voelt het extra bijzonder als je onderweg gedenktekens tegenkomt die aangeven waar Nederlanders werden gefusilleerd tijdens de oorlog. Daar loop je dan, in alle vrijheid, niemand die je tegenhoudt… Kortom, zo’n herdenkingsplek maakt indruk op mij. Altijd goed om stil te staan bij onze vrijheid.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.