De accu opladen in het authentieke Spanje

Onze accu´s waren bijna leeg, maar hallo zeg, mag het? Half april stonden onze eerste gasten voor onze oude, eiken voordeur van Casa Alamos in de Spaanse Pyreneeën. Half oktober namen we afscheid van de laatste gasten. Alle dagen vlogen voorbij in een dagelijkse routine: schoonmaak, ontbijt, boodschappen, gastheer en gastvrouw, maaltijden. En vooral, elke vorm van privacy opgeven, ook dat kost energie. Het was een supermooi seizoen waarover je ons zeker niet zult horen klagen, absoluut niet! Maar het is dus van de ene dag op de andere over, we kunnen even alles laten vallen. Tijd om zelf onze accu’s op te laden.

Foto Gerrit en Corrina www.casalamos.com 2

Ongedwongen en gastvrij
We hebben op ons lijstje een aantal wandelingen en autoritten staan waar we eigenlijk nog niet aan toegekomen waren. Een bezoek aan de in het hooggebergte gelegen Refugio Renclusa, de schitterende waterval bij Aigualluts, de indrukwekkende vergezichten vanaf Puerto de Sahùn en het lieflijke van de Val d’Aran met een imposante Puerto de Bonaigua. We gaan ook nog maar eens naar het spektakel van de trappen in de Congost de Mont Rebei. Allemaal even mooi. Vaak moe, maar voldaan komen we dan weer thuis. Steeds de accu een beetje bijgetankt. Tenminste, dat merken we als we supergoed hebben geslapen en de volgende ochtend (pas laat) wakker worden. Maar het zijn toch ook vooral de kleine zaken waar we veel vreugde en energie uit putten. Het authentieke, het (h)eerlijke, het ongedwongen en gastvrije van een vreselijk mooi deel van Spanje. Toen we hier tien jaar geleden kwamen wonen vielen we in eerste instantie voor het landschap. De kleine nuances en het persoonlijke moesten we als noorderling nog leren zien en leren te waarderen. Dat waren we immers niet gewend.

Foto Gerrit en Corrina www.casalamos.com 3

Onschatbare waarde
Maar dat leren en waarderen ging snel en nu kunnen we juist daar zo intens van genieten. De oude boer met zijn gekromde rug die van trots bijna rechtop begint te lopen als je over de schoonheid van zijn pasgeboren kalveren Foto Gerrit en Corrina www.casalamos.com 5begint. Een mond zonder tanden, breed lachend, begint dan te praten met een vreselijk accent, we krijgen een waterval aan informatie. Verder in het dorp krijgen we een klein mandje met paddenstoelen en rijpe tomaten, gewoon spontaan. ‘Hier neem mee want we hebben genoeg’, klinkt het. Het oudere echtpaar moet eerst overleggen wat ze nog in de keuken hebben, alvorens ze ons verzoek om het dagmenu kunnen aanvaarden. Bij vertrek komt de vrouw even aan het tafeltje zitten en legt haar hand op de mijne. ‘We hopen dat het lekker was, bedankt jongen.’ De buurvrouw van dik in de tachtig die schoorvoetend komt vragen of je even tijd hebt om voor haar de rijpe en sterk geurende kweeperen uit de boom bij haar huis te halen. De mensen die tijdens de wandeling even stil staan en hond Luna een aai en een compliment geven, ze maken gelijk maar even een praatje met de baasjes. De nors ogende Guardia Civil die helemaal niet nors blijkt te zijn. ‘Parkeer je auto daar maar even op die taxistandplaats, die man begint toch vanavond pas met werken.’ Het zijn voor ons stuk voor stuk gebeurtenissen met een essentie en voor ons van onschatbare waarde. Samen met dat ruige landschap en die mooie tochten komen we er zo wel. We genieten van het grote en het kleine en de accu zal zich in no-time weer opladen.

Foto Gerrit en Corrina www.casalamos.com 6

Maak gebruik van de vroegboekkorting
Heeft u ook een accu die dringend eens wat opgeladen moet worden? Kom dan genieten van alles wat de Spaanse Pyreneeën te bieden heeft. Het ruige en indrukwekkende landschap zal u verbazen, evenals de schoonheid van de natuur. En als u dan ook nog de tijd neemt om van al dat kleins en menselijks te genieten, dan is de werking dubbelop. Dan gaat de rest vanzelf. Dan zal die accu wel opladen denken wij.

Kijk op www.casaalamos.com en denk na over een gezellig verblijf bij Nederlanders in de centrale Spaanse Pyreneeën. Wie boekt voor 31 januari 2016 ontvangt dan ook nog een vroegboekkorting.

Foto Gerrit en Corrina www.casalamos.com 4

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.