Budgetvakantie: de tent

, , ,

Wie de verschillende kampeer- en outdoorwinkels bezoekt (en ik ben vaste gast) kan alleen maar concluderen dat het allemaal best wel wat kost. Beter gezegd, het is gewoon keiduur. Ik kan me voorstellen dat beginnende fietskampeerders en rugzaktrekkers hier moedeloos van worden. Wil je per se een A-merk, probeer dan te scoren tijdens de uitverkopen. Kan het je allemaal niks schelen, neem dan een tent van een merk waarvan de echte rugzaktoeristen hun wenkbrauwen bij optrekken (en je misschien wel uitlachen ook). Boeien, je bent lekker op pad, eruit en de wereld lacht je toe. Zelfs met een klein budget is het mogelijk om grote vakanties te vieren. En goed is ook maar een relatief begrip. Goed spul heb je nodig als je de Mount Everest opgaat, doe je dat niet, dan mag het allemaal wel wat minder.

Gelert
Neem nu een merk als Gelert, feitelijk wil je daarmee niet dood gevonden worden. Maar is het dan zo slecht? Helaas ontbreekt mij hier de ervaring in, mijn tenten voldoen nog en ik koop echt niet ieder jaar een nieuwe. Maar Gelert levert een flink aantal leuke tenten, waar je best een paar jaar plezier aan kunt hebben. En de prijs? Vergelijk die maar eens met de beroemde A-merken. Er blijft voldoende geld over om je verdere uitrusting samen te stellen. Het enige nadeel dat ik zo via internet kan ontdekken, is het gewicht. Dat betekent dus dat je iets meer moet tillen, voor minder geld, maar wel voor hetzelfde plezier. Maar koop je een tweepersoonstent, dan verdeel je natuurlijk ook het gewicht en dan valt het allemaal mee. Hier kun je een review zien van een eenpersoonstent van Gelert.

Coleman
Een andere optie is bijvoorbeeld de Aravis van Coleman, toch een respectabel merk, alleen zijn de tenten minder bekend. Mijn Engelse collega-blogger, Siân Anna Lewis, ging met die tent de hort op en schreef er een review over. Haar conclusie is overwegend positief, volgens haar een prima tent voor de zomermaanden wanneer je alleen in de tent slaapt. Nou ja, lees alles over die tent maar hier. Maar wat deze tent extra leuk maakt is het feit dat er maar 99  euro van je rekening afgeschreven wordt. Dat is wat anders dan die grote merken die honderden euro’s van je rekening afschrijven. En heb je minder plezier? Ik denk van niet, al ken ik de tent niet persoonlijk. Het gewicht is 2.4 kg. En dat is respectabel, zeker voor een tweepersoonstent.

Conclusie
Nu zo schrijvende en zoekende op internet, begin ik ook te twijfelen. Ik ben een fan van goed spul, maar ik weet niet eens of die onbekendere merken (de zogenaamde B-merken) het zoveel minder doen. Zeker de Coleman ziet er goed en degelijk uit. Loop ik dan voor lul? Misschien denken sommigen mensen van wel, maar het gaat ook niet om je imago, maar om het ware buitengevoel en die goedkopere tenten kunnen je prima van dienst zijn. Tenslotte is het leven al duur genoeg.

2 antwoorden
  1. Gerrit en Corrina Kruis
    Gerrit en Corrina Kruis zegt:

    Goed artikel Fred, en een terechte vraag. Ook wij, als eigenaren van een (wandel) B&B in de bergen, krijgen met regelmaat vragen van mensen die willen beginnen met (berg)wandelen en dan (afgeschrikt door andermans oordelen en in de haast opgedrongen prijzen) om advies vragen hoe ze dat dienen aan te pakken. Het bij elkaar kopen van een “uitrusting”, moet dat echt zo duur? Ze zijn bijna in paniek; daar gaat het vakantiebudget en het wandelplezier! Wij zijn daar heel duidelijk in en verwijzen vrijwel altijd naar goedkopere materialen en andere merken (sommigen noemen dat onterecht “B” merken) en naar bijvoorbeeld een winkel als Decathlon. Want moet het echt zoveel kosten? Nee dus! Natuurlijk is die bergbeklimmer die de Mont Blanc op gaat afhankelijk van zijn 700 euro kostende 3-laags Gore-tex jas en zijn super lichtgewicht stormvaste tent alsmede zijn niets wegende maar toch supergoed isolerende donzen slaapzak. In die extreme omstandigheden kan dat wel het verschil betekenen tussen leven en dood. Maar zeg eens eerlijk: behoort U tot die categorie? Wat dat betreft laten we ons massaal gek maken door de marketingactiviteiten van die zogenaamde A-merken. Die voeren wat dat betreft echt de boventoon en zadelen u op met een soort van schuldvraag. Kan ik nu wel op pad zonder die supermoderne, alles regulerende en peperdure materialen en laminaten……?? Mensen, kom op nou!!!! Gewoon lekker struinen door de duinen met een kans op een mals Hollands buitje?? Dan volstaat dat regenpak van de Halfords ook hoor!! Lekker genieten van een kampeerweekeindje in het Larserbos als de weersvoorspellingen heel aardig zijn?? Dat leuke tentje van de Decathlon klaart gewoon de klus! Beetje guur en winderig op de dijk met het uitlaten van de hond?? Met een donsjasje van de HEMA onder uw parka heeft u alles onder controle!! Een Gore-tex laminaat in uw wandelschoenen?? Wat is er mis met schoenen zonder dat dure laagje en gewoon een buitensporthanddoekje uit de euro-bak of een paar extra sokken in de rugzak?? En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Wij hebben mensen (waarvan we wisten dat ze geen regenkleding bij zich hadden) wel eens een paar grote blauwe vuilniszakken mee gegeven met het lunchpakket omdat er 20% kans op een kort buitje was. “Wat doen we daar dan mee?” vroegen ze nog! “Over je hoofd aantrekken, de wandeling snel afmaken of desnoods afbreken en naar huis komen. Thuis wacht een kop dampende koffie en een warme douche” was het antwoord. En zo geschiedde. Een oplossing van 5 cent per persoon waar iedereen uiteindelijk happy mee was!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.