Bezuinigen op tent, slaapzak, matje en rugzak

wandelen
Kies je voor comfort op je kampeerplek, of voor comfort tijdens het lopen? Die keus werd me eens voorgehouden bij een discussie die ging over wat je wel of niet meeneemt op een wandeltocht met rugzak. Het gaat deze blog niet over het bezuinigen op geld, dan zou je hele andere keuzes moeten maken. Nee, deze keer gaat het over hoe je gewicht kunt besparen op je tent, rugzak, slaapzak en slaapmatje. Feitelijk zijn die vier dingen het zwaarst, wil je dus winst pakken, begin dan daar. Voor de laatste grammetjes kun je dan altijd nog je tandenborstel afzagen.

Tent
De lichtste tent die verkrijgbaar is, is de Nordisk Telemark 1 ULW, alles bij elkaar zeul je dan 770 gram mee. Indrukwekkend, dat mag je gerust zeggen. Kost wel bijna 500 euro. Maar je bespaart zo wel aardig op gewicht. Ter vergelijking: de Helsport Ringstind weegt 940 gram. Nog steeds niet veel natuurlijk. Andere opties zijn er genoeg, leert een zoektocht op internet. Zo heb je ook het merk Tarptent. Niet in Nederland verkrijgbaar, maar alles is natuurlijk online te kopen. Zijn er andere opties? Genoeg. Neem geen tent mee en slaap onder een tarp. Kijk eens naar de Trailstar. Daar zijn ook nog muskietententjes voor te koop. Een gewone tarp in combinatie met een bivakzak kan ook, al levert dat waarschijnlijk niet veel gewichtsbesparing op.

Slaapzak
Bij slaapzakken heb je vooral twee keuzes: dons of synthetisch. Dan is het ook nog belangrijk de beste warmteklasse te nemen. Dons is lichter en dat is een feit. Maar om het nog lichter te maken zijn er quilts. Een slaapzak waar het rugpand ontbreekt, daar lig je dus op je slaapmatje. In ieder geval ontbreekt op het ruggedeelte de vulling en dat scheelt weer gewicht. Een goede donzen slaapzak weegt ongeveer een kilo, dat is dan met een comforttemperatuur tot 0 graden Celsius. Wil je het warmer? Dan neemt het gewicht natuurlijk toe. Belangrijk is dus te weten wat je voor weer kan verwachten en liever heb je het te warm dan te koud.

Slaapmatje
Een slaapmatje ligt (iets) comfortabeler dan gewoon op de grond, maar belangrijker is de isolatie die het levert. Veel van de kou komt namelijk uit de grond en aangezien je de vulling van je slaapzak plat duwt met je gewicht, is een goed matje onontbeerlijk. De mogelijkheden en merken zijn hier ook eindeloos. Er is een keus tussen de geslotencelschuimmatjes zoals de Therm-a-Rest T.A.R. Z-lite die 410 gram weegt. Verder zijn er natuurlijk de self inflatebles van Exped en ook natuurlijk van Therm-a-Rest. Tegenwoordig heb je de ook wat dikkere slaapmatten die wat meer comfort geven. Soms zit er zelfs een pomp in de mat verwerkt. Goed voorbeeld is de Therm-a-Rest Neoair Xtherm die in een lengte van 119 cm. Slechts 310 gram weegt. Juist, een kortere mat is lichter, maar dat spreekt voor zich. Om dan toch je benen vrij van de grond te houden leg je de lege rugzak onder je benen.

Rugzak
Het laatste item waar veel gewicht valt te besparen is de rugzak. Een Deuter met 55 liter inhoud weegt toch zo’n 2.6 kilo. Gelukkig kan het bij Deuter ook lichter. De lichtgewichtuitvoering, 50 liter inhoud, weegt ruim een kilo minder. Die is binnen dus. Maar het kan lichter. Granite Gear heeft bijvoorbeeld de Leopard in de collectie, het gewicht van de 58 liter rugzak ligt rond de kilo. Lichter is dus mogelijk, maar wel met enkele kanttekeningen. Een lichtere rugzak heeft een minder draagcomfort dan een ‘gewone’ zware. Belangrijk is het dan ook om je totale gewicht zo laag mogelijk te houden, dan is het draagcomfort prima.

Keuzes zijn er genoeg als het gaat om tenten, slaapzakken, slaapmatjes en rugzakken. Internet is hier je allerbeste vriend. Wil je echt lichter dan moet je vooral kijken naar die merken die niet in Nederland verkrijgbaar zijn. Van elk item is wel een goede review te vinden op het wereldwijde web.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.