Avontuurlijk Catalonië: het is voorbij voor je er erg in hebt

Toen ik vanmorgen de gordijnen opendeed, was het landschap drastisch veranderd van wat ik het pinksterweekeinde gewend was. De wereld was bekend, dat wel wel. Drie dagen bracht ik door in Catalonië, daar was het landschap geglooid en soms gewoon hoog. Altijd was er wel zicht op bergen, ruwe toppen die op het oog onbegaanbaar leken, maar in principe allemaal beklommen kunnen worden. Een uitzicht dat nooit een seconde verveelde. In drie dagen kreeg ik een indruk van het grote gebied, Catalonië is maar iets kleiner dan Nederland, dus drie dagen was persen, maar het was niet anders.

 

Catalonië het begin bij Mont-Rebei

Catalonië is de moeite waard
Toch is het afgelopen weekeinde nog steeds in me. Ik voel een vermoeidheid in mijn spieren, best wel wat hoogtemeters overwonnen en dat merk je als onervaren bergwandelaar. Verder staan er twee Catalaanse flessen wijn te wachten voor consumptie en hoewel het verleidelijk is, laat ik ze even wachten tot een mooi moment. Oh ja, en er ligt nog een pak folders om door te spitten en kaarten om te bestuderen. De komende dagen ga ik je dus vermoeien met informatie over Catalonië, wat vond ik mooi aan het land, hoe avontuurlijk is het? Ik ga ook vertellen over de accommodaties waar ik verbleef en hoe het eten was als vegetariër in Catalonië. Nee, ik heb niks te klagen, het was onwaarschijnlijk genieten en dat maakt dat stukje van Spanje absoluut de moeite waard. Ik moet wel toegeven dat ik deelnam aan een georganiseerde reis: Catalonië Toerisme en Raymond Koome van de Hiking-Site organiseerden de reis en dus had ik misschien een streepje voor. Maar geloof me, Catalonië is prachtig, de natuur is groots en de mensen aardig. Wat wil je meer op een actieve vakantie?

Catalonië, de bergen zijn groots en uitdagend

Dansend de bergen op
Catalonië heeft veel te bieden als het gaat om actieve vakanties. Voor iedereen is er wel een wandelroute te vinden die uitdagend, maar ook te voltooien is. Op een dag liepen we 800 meter omhoog (en ja dus ook omlaag) en dat ervoer ik als pittig. Let wel, de totale afstand was 10 kilometer. Dan krijg je een idee van het stijgingspercentage. Jaloers keek ik dan ook naar de dames van het toerismebureau die als dartelende berggeiten, zonder een ademhaling meer, de berg op dansten. Voor mij was iedere stap werken, keihard werken. Omhoog was killing, ik hijgde als een oude en versleten stoomlocomotief. Het was ronduit moeilijk om mijn ademhaling te beheersen en toch die meters omhoog te maken. Bergwandelen is, zo weet ik nu zeker, een heel andere tak van sport, maar wel een mooie tak van sport die alleen niet in Nederland is te trainen. Ervaring maakt het makkelijker om bergen wandelend te bedwingen. Wat mij betreft snakt het naar meer, veel meer.

Catalonië bergpaadje

Meer dan alleen wandelen
Maar Catalonië is natuurlijk meer dan alleen bergwandelen. Het gebied heeft een rijke en soms bloederige geschiedenis, denk eens aan de Spaanse Burgeroorlog toen de Catalanen streden tegen dictator Franco. Overal in het landschap zijn daar wel tekenen van te vinden. Verder heeft het land natuurlijk prachtige stadjes en is voor velen de hoofdstand, Barcelona, het helemaal. Ronduit positief is het feit dat veel toeristische informatie, folders, maar ook informatieborden, nu ook in het Engels verschijnen, dat maakt het leven voor een toerist net iets gemakkelijker.

Catalonië de Spaanse Burgeroorlog is soms angstig dichtbij

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.