Hoeveel bezoekers trekken de Nederlandse Nationale Parken?

,

Bij het Amerikaanse magazine Outside kwam ik de bezoekcijfers tegen van de Amerikaanse Nationale Parken. Dat zijn er vele miljoenen, logisch voor zo’n enorm groot land vol met Amerikanen en met jaarlijks enorm veel toeristen. Op dat moment bedacht ik me dat ik geen flauw idee heb, hoeveel mensen de Nederlandse Nationale Parken bezoeken. Een zoektocht op internet leverde geen cijfers op. Ik nam contact op met het Samenwerkingsverband Nationale Parken. Na wat heen en weer gemaild, zou het samenwerkingsverband contact opnemen met Staatsbosbeheer die de beschikking heeft over de cijfers. Dat was 11 maart: ik wacht nog steeds op antwoord.

Geheime bezoekcijfers?

Waarom komt Staatsbosbeheer niet met die cijfers? Is het geheim, zijn ze tegenvallend? Maar misschien ben ik maar een klein blogje met weinig impact en denkt de overheidsorganisatie van doei met www.debuitenluchtin.nl. Vragen genoeg, antwoorden niet. Ik heb keurig uitgelegd dat ik de bezoekcijfers alleen wil publiceren, ik heb er geen dubbele agenda bij. Ben simpelweg nieuwsgierig hoe onze parken bezocht worden door de inwoners van het land en de toeristen. Niets meer en niets minder. Nu is het bezoek aan de parken gratis en lastig te meten, maar het lijkt me dat Staatsbosbeheer toch verantwoording moet afleggen en er cijfers zijn. Misschien moet ik binnenkort maar een beroep doen op de Wet openbaar bestuur en Staatsbosbeheerd dwingen te antwoorden.

Meer dan 12 miljoen jaarlijkse bezoekers

Maar de Amerikaanse parken dan. De grote winnaar is: Great Smoky Mountains. In 2019 bezochten 12.5 miljoen bezoekers dat park. Runner up is Grand Canyon met bijna 6 miljoen bezoekers. Alle Amerikaanse Nationale Parken bij elkaar ontvingen 327.5 miljoen bezoekers. Bijna 3 procent meer dan in 2018. Enorme aantallen die jaarlijks ook steeds iets toenemen. Al die bezoekers, trouwens, besteedden meer dan 40 miljard dollar. Ook niet weinig.

1 antwoord
 1. Ronald
  Ronald zegt:

  Fred, je weet toch SBB reageert zelden of nooit op mails, tweets etc. Ik hoor dat steeds meer, en erger mij er kapot aan.
  Goed idee een WOB verzoek! Als je meer mede indieners nodig hebt, weet je me te vinden!
  Leuk stukje weer, en mooie cijfers daar in de USA. Percentueel zullen wij het denk ik net zo goed doen hoor als Smolt Mountains. Nog plannen om een keer te komen buurten? Drents Friese Wold en Fochteloėrveen liggen hier op fiets/loop afstand hè….
  ers

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.