Waarom een slaapmatje belangrijk is

matje

In mijn vorige blog schreef ik over hoe je gewicht kunt besparen op de grote artikelen die je in je rugzak of fietstas wilt proppen. Maar ik wil nu het belang van een slaapmatje nog maar eens onderstrepen. Kou komt namelijk niet alleen van boven, maar vooral van onderen. Hoe beter een slaapmat isoleert, hoe beter je nachtrust is. Maar hoe weet je nu wat een goede, warme slaapmat is? Dat geeft de R-waarde aan die de meeste belangrijke merken ook vermelden. Vanaf een R-waarde van 3.0 kun je een nachtvorst aan. Hoe hoger het getal, hoe beter de isolatie en ja, ook duurder. Maar een goede nachtrust mag wat kosten na een inspanning.

Plat drukken
Toch nog even terug naar de slaapzak: er zijn twee types: de dekenslaapzak en de mummyslaapzak. In een dekenslaapzak draai je in de zak zelf die stationair op zijn plaats blijft, net als in bed. In een mummyslaapzak draai je met de slaapzak mee. Die blijft dus om je lichaam zitten tijdens het draaien. Hier gelijk mijn grootste bezwaar tegen een quilt, een slaapzak waarbij de isolatie op het rugpand ontbreekt. Op zich geen verkeerd idee, omdat je liggend de isolatie platdrukt en geen functie heeft. Maar als je draait, en een quilt is vaak een mummyslaapzak, dan ligt je rug bloot. Niet mijn idee van comfortabel, zeker omdat mijn rug niet erg lang op een matje kan liggen. Ik draai en woel dus best veel. Maar juist omdat je die isolatie plat drukt, maakt het belang van een goed slaapmatje onontbeerlijk.

Comfort is belangrijk
Bezuinigen op gewicht is natuurlijk verstandig, al betekent goed spul wel een hogere prijs. Bezuinigen op comfort is niet slim. Een nacht niet goed slapen omdat je het koud hebt, hakt er goed in en kan je persoonlijke expeditie in een drama veranderen. Actief zijn is goed en daar hoort een goede nachtrust om te herstellen zeker bij. Kijk dus bij aanschaf van een slaapmatje naar die R-waarde en voorkom dat je het koud krijgt in je slaapzak. Wel in combinatie met een goede slaapzak natuurlijk, maar dat spreekt voor zich.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.