Eerste Nederlandstalige handboek bushcraft op de markt

, , ,

Over bushcraft zijn veel handboeken in de omloop, denk bijvoorbeeld aan de boeken van Ray Mears, Mors Kochanski of Dave Canterbury. Prima boeken, maar wel allemaal in het Engels. René Nauta en Beke Olbers van Extrasurvival.nl liepen al langer met het idee om een Nederlands handboek over bushcraft uit te geven. Dat moment is nu daar en de voorinschrijving is begonnen. Het boek is maar liefst 288 pagina’s dik, bevat veel tekeningen en foto’s en is te koop voor 29,95 euro. Belangstelling? Ben er snel bij want in eerste instantie worden er maar tweeduizend exemplaren gedrukt.

We wilden iets moois maken
Extra Survival is het bedrijf van René Nauta en Beke Olbers uit Vledder in Drenthe. Het uitbrengen van dit boek is een mijlpaal. ‘We liepen er al een hele tijd tegen aan te hikken’, vertelt René. ‘We hebben veel instructiemateriaal dat we gebruiken voor onze cursussen en vaak kregen we de vraag of we dat niet eens konden bundelen en kopiëren. Maar we wilden niet wat kopietjes laten maken en er een nietje in slaan. We wilden iets moois maken en iets goeds. Twee jaar geleden zijn we dan begonnen met het boek en momenteel wordt het gedrukt.’

Van Ray Mears naar een eigen bedrijf
René geeft al 18 jaar cursussen in deze tak van buitensport. ‘Natuur vond ik altijd al leuk en ik zat vroeger bij de scouting waar we vaak onder een zeiltje sliepen en kookten op een houtvuur. Daarnaast ben ik vogelaar en daardoor was ik ook al vaak buiten te vinden. Via iemand van de scouting kreeg ik een boek van Ray Mears onder ogen en schafte dat direct aan. Niet lang daarna volgde ik mijn eerste cursus bij hem in Engeland en daarna begon ik met mijn eigen bedrijfje. De eerste cursus gaf ik een één persoon.’ Nu verzorgt Extra Survival bijna dertig verschillende cursussen. Veel vanuit Drenthe, maar sommige cursussen vinden plaats in Zweden of Schotland, maar ook Namibië staat op het programma.

Koken en leer bewerken
‘Bushcraft is iets wezenlijks anders dan survival. In een survivalsituatie kom je onbedoeld terecht en dan moet je maar zien te overleven. Wij gaan het bos in om het te snappen. Maak van buiten je thuis, is ook ons motto. Thuis weet je alles en kun je alles vinden, dat moet je ook leren als je buiten bent.’ De cursussen die René en Beke geven, leren mensen dus om thuis te zijn in een buitensituatie. Van vuur en bivak maken, tot koken, kaart en kompas en bijvoorbeeld leer bewerken. Heel divers dus.

Toegevoegde waarde van het boek
Maar naast al die boeken die er zijn over bushcraft, wat kan dan het boek van René en Beke nog iets toevoegen? ‘In de eerste plaats’, vertelt René, ‘is het boek Nederlandstalig en dat is een groot goed. Het is het enige Nederlandstalige handboek. Alle andere boeken zijn in het Engels en moet je lezen met een woordenboek erbij als je die taal niet goed machtig bent. Daarnaast is het boek geschreven op de manier zoals wij ook onze cursussen verzorgen, gericht op onze insteek om van buiten je thuis te maken. En het is een mooi boek geworden, met veel illustraties en veel foto’s.’ Groot is de oplage echter niet, slechts tweeduizend exemplaren. Maar dat heeft een reden. ‘We zijn zelf uitgever geworden om dit boek op de markt te brengen, het is puur een centenkwestie. Gelukkig merken we wel dat er interesse voor is.’

Het boek is momenteel te bestellen via deze pagina. Zondag 29 november is de officiële presentatie van het handboek op camping De Klashorst. Wil je daarbij zijn, dan kun je je hier opgeven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.