Mount Everest gesloten, of toch niet?


Eergisteren maakte de autoriteiten van het Tibetan Mountaineering Association bekend dat het klimseizoen, amper begonnen, voorbij is. Dat geldt dan niet alleen voor de hoogste berg op aarde, de Mount Everest, maar ook voor alle andere beklimmingen in het land. De verantwoordelijke autoriteiten gaven twee redenen: het risico voor nog een zware aardbeving en solidariteit met de anderen in Nepal die lijden onder het natuurgeweld. Het kwam bij mij dus vreemd over dat de NOS gisteren meldde dat de hoogste berg volgende week weer beklommen mag worden. De waarheid? Ik weet het niet.

Volgens de nieuwszender geven lokale autoriteiten waarschijnlijk volgende week het groene licht om de beklimmingen te hervatten. De te beklimmen routes hebben wel zwaar geleden onder de aardbeving en de lawines, maar die problemen lijken niet onoverkomelijk. Het grootste probleem zit ‘m in de zogenaamde icefall, maar ook daar zien de kenners mogelijkheden.

Bij de lawines op de flanken van de berg kwamen deze week achttien klimmers om het leven en moesten er meer dan duizend geëvacueerd worden met een helikopter vanaf kamp 1 en 2. Hoe het met Erik Arnold is, kun je lezen op zijn blog. Hij was in het base camp van de Mount Everest toen de aardbeving plaatsvond en de lawines naar beneden kwamen, zijn ervaringen zijn indrukwekkend en momenteel probeert hij in Kathmandu te komen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.