Jon Krakauer: ‘De Mount Everest beklimmen was mijn grootste fout’

Auteur Jon Krakauer, die het boek Into Thin Air (De ijle lucht in) schreef over de grootste ramp tijdens een beklimming van de Mount Everest, heeft spijt dat hij aan die expeditie heeft deelgenomen. Dat zei hij tijdens een reportage voor de Huffington Post over de nieuwe klimfilm Meru. ‘Climbing Mount Everest was the biggest mistake I’ve ever made in my life. I wish I’d never gone’, zei de schrijver. ‘Ik leed jarenlang aan PTSD (Posttraumatic stress disorder/posttraumatische stressstoornis) en heb nog steeds last van wat er toen gebeurde. Ik ben blij dat ik er een boek over schreef, maar weet je, als ik terug in de tijd kon gaan en mijn leven kon overdoen, zou ik nooit de Everest beklommen hebben.’

Overvallen door een storm
Tijdens die beklimming in mei 1996 lieten acht mensen het leven op de hoogste top van de wereld, waaronder twee ervaren expeditieleiders: Rob Hall en Scott Fischer. In die periode probeerden vier verschillende commerciële teams de top van de berg te bereiken, maar tijdens de beklimming en afdaling werden de klimmers overvallen door een zware storm en door de drukte op de berg, en het opraken van de zuurstof, kwamen velen in gevaar en stierven er dus acht en raakten veel klimmers gewond.

Gebrek aan zuurstof
‘It’s a serious, serious choice’, zei Krauer verder. ‘Als je het doet, als je er voor gaat, dan maak je belangrijke beslissingen op momenten waarop je hersenen niet goed functioneren door het gebrek aan zuurstof of doordat je niet genoeg hebt kunnen eten. De berg Meru is veel moeilijker te klimmen, maar in vele opzichten is de Mount Everest veel gevaarlijker en veel verraderlijker en al die gevaren zijn niet allemaal even zichtbaar.’ Krakauer doelt vooral op de Zone des Doods, waar simpelweg niet voldoende zuurstof is om te kunnen functioneren. Zie hieronder het hele interview.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.