Duizenden doden bij aardbeving in Nepal: Nederlanders veilig
Het dodenaantal ten gevolge van de aardbeving gisteren in Nepal is opgelopen tot 2152, dat is het laatste getal dat nu bekend is geworden. De Nederlanders die in het land verblijven, lijken er allemaal goed vanaf gekomen te zijn, dat geldt ook voor de verschillende (Nederlandse) bergbeklimmers die in het gebied waren. Het was de zwaarste beving in Nepal in ruim 80 jaar, het epicentrum bevond zich niet ver van de hoofdstad Kathmandu. Maar de beving was ook voelbaar in India, waar ruim vijftig doden vielen, in Bangladesh twee doden en en Tibet zeventien doden. Tienduizenden Nepalezen brachten de nacht uit veiligheid buiten door uit vrees voor de vele naschokken. Pieter Boogaard beklimt de Mount Everest van Tibetaanse zijde en hij voelde ook de aardbeving.
Pieter Boogaard
Het thuisfront heeft inmiddels contact gehad met Boogaard die samen met zijn sherpa Namgya, een poging doet de hoogste berg te beklimmen. Op zijn website is het volgende te lezen: ‘We have had a very brief phone call with Peter on the mountain, via the Satphone. He and Namgya are still camping on the mountain and definitely felt the heavy earthquake, but they are both OK. Since it is night at the mountain they are going to bed right now. More updates will hopefully follow soon.’
Katja Staartjes en Henk Wesselius
Wesselius en Staartjes waren bezig met de voorbereidingen voor de beklimming van de Gurla Mandhata en verbleven dicht bij het epicentrum van de aardbeving. De huisjes van het dorp waar ze verbleven zijn allemaal ingestort. De twee Nederlanders proberen te helpen waar nodig en zullen later naar Kathmandu terugkeren.
Erik Arnold
Een slagveld, zo omschrijft Eric Arnold de situatie in het basiskamp op de flanken van de Mount Everest, op de website van de NKBV. Hij is bezig met zijn vierde poging om de berg te beklimmen. Door de beving ontstonden erom het basiskamp vele lawines die het kamp grotendeels verwoestten. Zeker zeventien lichamen zijn in het basiskamp al geborgen. Arnold is oké en helpt in het basiskamp.
Boven de ijsval zitten nog honderden klimmers vast en is er nog veel onduidelijkheid hoe die naar beneden kunnen komen omdat een deel van de geprepareerde route compleet is weggevaagd.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!