Ga op avontuur met je kinderen

DSC01380
Rust roest, stilzitten is funest en dat is best lastig in dit digitale tijdperk. Dat geldt voor volwassenen, maar net zo goed voor kinderen. Buiten dat, is het in de Nederlandse steden niet makkelijk meer om buiten te spelen, te ravotten en de wereld te ontdekken. Veel lege plekken zijn volgebouwd en de speelplaatsen zijn juist voorzichtig en ‘kindvriendelijk’ ingericht. Daarom is het voor ouders belangrijk om hun kinderen te motiveren eropuit te gaan, liefst samen. De Engelse natuurorganisatie National trust heeft zelfs een speciaal programma daarvoor: uitdagend voor kinderen en ouders. Het heet 50 things to do before you’re 113/4. Het gaat erom kinderen bepaalde outdooractiviteiten te laten ervaren, dingen die ze gewoon moeten hebben gedaan. Dus trek de prinsjes en prinsesjes oude kleren aan en duik En ach die leeftijd, wat maakt het uit, ga de wildernis in. Als het in Engeland kan, kan het hier ook.

Het Engelse ‘programma’ richt zich op vijf gebieden: avontuur, ontdekken, ranger, jagen en ontdekkingsreiziger. Het klinkt allemaal heftiger dan het is, de activiteiten lopen van boomklimmen, wildkamperen, een lange fietstocht tot het eten van wilde bessen en het bezoeken van een boerderij. Redelijk basaal allemaal, maar wel ontzettend leuk voor jonge kinderen. Kijk, achter die iPad kunnen ze nog lang genoeg zitten. Om deel te nemen is er zelfs een app en een poster waarin of –op je de activiteit kunt afvinken. Kortom, samen met je kinderen het ware buitenleven ontdekken en ervaren. Alles over die vijftig spannende dingen vind je hier.

In Nederland komt Oerrr! Van Natuurmonumenten een beetje in de buurt van het Engelse programma. Het is allemaal wat braver en gebeurt vaak onder leiding van mensen van de natuurorganisatie. En tsja, wildkamperen is natuurlijk verboden in Nederland dus zal Natuurmonumenten dat niet promoten. Maar dat is natuurlijk geen reden om het juist wel te doen. Zolang je maar niets achterlaat dan je voetafdrukken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.