Film Everest over de dramatisch verlopen beklimming in 1996

65.000 dollars betaalde het Amerikaanse magazine Outside om journalist/auteur Jon Krakauer deel te laten nemen aan een commerciële expeditie naar de top van de Mount Everest. We praten dan over het jaar 1996. Het doel van Krakauer’s deelname was het schrijven van een artikel over de vercommercialisering van de beklimming van de hoogste berg op aarde. Dat artikel verscheen ook en niet veel later vond de auteur dat hij niet volledig was geweest over een van de meest dramatische beklimmingen van deze berg. In totaal lieten twaalf mensen het leven tijdens deze tocht omhoog. Het artikel leidde tot de bestseller Into thin air, in het Nederlands verschenen onder de titel De ijle lucht in. Van dit boek is nu ook een film verschenen die vanaf 17 september in de Nederlandse bioscopen te zien is.

Hillary en Norgay
Was de Mount Everest niet eens het doel dat vele bergbeklimmers nastreefden? Velen probeerden de berg te bedwingen. De berg is technisch niet eens zo moeilijk, maar door de extreme hoogte wel dodelijk. Vergeet ook niet de soms extreme weersomstandigheden. De eerste die de top bereikten waren Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en sherpa Tenzing Norgay. Op 29 mei 1953 stonden zij als eerste mensen op het dak van de wereld. Toch zou het zomaar kunnen dat George Mallory en Andrew Irvine de eerste waren, maar zij keerden nooit terug van hun beklimming. Het vermoeden bestaat dat ze de top niet haalden, maar zeker is dat niet. Sindsdien liep het storm op de berg en zo’n vijfduizend mensen haalden de top. René de Bos is de eerste Nederlander die in 1990 op het hoogste punt van de berg stond.

Dramatisch mis
Tegenwoordig hoef je geen bergbeklimmer te zijn om de Mount Everest te beklimmen. Een flinke zak geld is voldoende. Commerciële klimteams zorgen dat hun betalende klanten waar voor hun geld krijgen en dus alles zullen doen om ze de top te laten bereiken. Een voorbeeldje: tijdens de aardbeving in Nepal bevonden zich duizend mensen, waarvan driekwart sherpa, zich op de berg. Het heeft er dus alle schijn van dat de sherpa’s de weg plaveien voor de betalende klanten en hun bij wijze van spreken omhoog tillen. Desnoods een-op-een. Al is het bestijgen van die berg door de hoogte absoluut geen sinecure. Hij staat wel op mijn to-do-list, maar zal daar nooit vanaf komen. In 1996 ging het dus dramatisch mis waarbij ook alom gerespecteerde bergbeklimmers het leven lieten.

Ik kan je het boek van Krakauer van harte aanbevelen, dan begrijp je goed hoe het tegenwoordig werkt als het gaat om de beklimming van de Mount Everest. Money rules, ook in de klimwereld dus. Voor de film moet je nog even wachten, maar dramatisch is de verfilming van deze expeditie zeker.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.