Blind naar de top van de Kilimanjaro met Wilco van Rooijen

, ,

Op dit moment is er een groep Nederlanders onderweg naar de top van de hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro in Tanzania. Op zich niets bijzonders, hele volksstammen beklimmen die berg die een enorme aantrekkingskracht heeft. Het bijzondere aan deze beklimming is dat de deelnemers blind, dan wel slechtziend zijn. Dat maakt die beklimming natuurlijk van een heel andere orde. Om het nog aantrekkelijker te maken, klimmen de bekende Nederlanders Lieke van Egmond en Dennis Weening ook mee, zij doen die beklimming, dankzij een speciale bril, ook zonder wat te zien. De expeditie staat onder leiding van Nederlands bekendste en meest ervaren alpinist en avonturier Wilco van Rooijen. Hoe het deze groep klimmers vergaat, is te zien bij RTL 5 op 11, 18 en 25 november.

De Afrikaanse berg
De Kilimanjaro is Afrika’s hoogste (5892 meter) en bekendste berg. Zoek even op Google en voor een kleine tweeduizend euro kun je deelnemen aan een expeditie die je naar de top leidt. Deze berg van net aan een miljoen jaar oud, is geen technische berg, maar is wandelend te doen en dat maakt de top voor iedereen bereikbaar. Voor een toppoging zijn verschillende routes beschikbaar. Zomaar beklimmen, mag trouwens niet. Voor iedere dag in het park betaal je toegangsgeld, plus een bedrag per overnachting en men is verplicht een gids in te huren. Hoe duur je het wil maken, bepaal jezelf. Er zijn ook dragers en koks beschikbaar. Maar iedere beklimming van de berg ondersteunt de lokale economie. Jaarlijks proberen enkele tienduizenden mensen de top te halen, toch lukt dat niet iedereen. Hoewel de berg niet technisch is, komen velen in de problemen. Vooral de hoogte en de hoogteziekte zijn problemen die niet onderschat moeten worden. En vergeet niet de lichamelijke inspanning op een behoorlijke hoogte. Ja, de berg is te doen, maar een verdomd goede conditie is noodzakelijk.

Maar dan blind de berg op
Als ik aan het wandelen ben en hoog boven me een vogel spot en daarnaar ga zoeken met mijn ogen, dwaal ik onmiddellijk van het rechte spoor af. Zelfs een stukje lopen met gesloten ogen, brengt verrassingen met zich mee. Recht lopen? Mij lukt het niet, tenzij ik kijk. De Kilimanjaro beklimmen, zonder visuele referenties lijkt me pittig, en dan druk ik me zachtjes uit. Dan krijgen Dennis en Lieke het ook nog zwaarder omdat zij geen ervaring hebben in enige visuele beperking. De berg is niet geasfalteerd, iedere stap moet (denk ik) begeleid worden, de groep doet het zonder blindenstok en zonder hond. In totaal zijn de deelnemers elf dagen onderweg, zes zijn daarvoor voor de beklimming. Naast de twee RTL-sterren zijn doen er twee deelnemers mee (Daan en Marinda) die volledig blind zijn. De overige vier deelnemers zijn slechtziend, en beschikken over minder dan 5 procent zicht.

De beklimming is een initiatief van de Vereniging Bartiméus Sonneheerdt die er naar streeft dat mensen met een visuele beperking zo zelfstandig mogelijk hun leven kunnen vormgeven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.