Bij defensie leren militairen survival, voor als écht nodig is

,

Veel, zo niet heel veel, mensen houden van survivallen, van outdoor. Quasi echt overleven in de natuur. Bushcraft is er ook een goed voorbeeld van. En terecht trouwens, niets is leuker dan in de buitenlucht, in een bos primitief zien te overleven. Zeker als je weet dat je de dag erna weer naar huis gaat bijvoorbeeld. Gaat er wat mis, dan bel je het thuisfront en die halen je wel weer op, is het heel erg dan is 112 ook zo gebeld. Al kun je dat beter voorkomen. Het hele spel maakt je kop leeg en je krijgt respect voor de natuur en de manier van overleven die je toepast. Je kan met je tentje gaan, maar natuurlijk ook je eigen shelter bouwen. Het is een ander verhaal als je vliegtuig achter vijandelijk linies word neergeschoten en je aan je parachute ergens terecht komt. Wat dan? Uit de handen van de vijand natuurlijk, en in leven zien te blijven.

Survival bij de luchtmacht
Toen ik het artikel schreef over het uitkomen van het eerste Nederlandse handboek bushcraft, schoot me te binnen dat ik ooit voor de luchtmacht een verhaal schreef over hoe defensie hun militairen voorbereidt op het overleven. Het valt nooit te zeggen wat er op een gevaarlijke missie kan gebeuren. Alles op dat moment uitvinden, werkt natuurlijk niet en daarom worden militairen voorbereid op het overleven. Eten, shelter, uit het zicht blijven… Noem verder maar wat zaken op en het is vast van toepassing. Dat is pas echt bushcraft of survival. Maar ik betwijfel of je dat wilt meemaken.

De wereld is veranderd
Het artikel is wel een oudje, uit 2006 om precies te zijn. De wereld zag er toen volslagen anders uit. Oude vijanden werden vrienden en nieuwe vijanden doken op. Ongetwijfeld is nu deze opleiding bij defensie volledig aangepast op nieuwe ontwikkelingen. Maar, volgens mij, nog steeds leuk om te lezen. Volgens mij kan het ook geen kwaad dat ik het artikel plaats, geheimen geef ik niet bloot en dat de krijgsmacht hun mensen goed opleidt, spreekt voor zich. Geef ik wel geheimen prijs, en het wordt wat stilletjes hier, dan survival ik vast in een militaire gevangenis.

Lees het hier: Overleven bij de luchtmacht

2 antwoorden
  1. Toine
    Toine zegt:

    “Geef ik wel geheimen prijs, en het wordt wat stilletjes hier, dan survival ik vast in een militaire gevangenis.” Dan moet je wel de url van deze website aanpassen Fred :-)

    Puik stukje kerel! Lijkt me trouwens een interessant boek, die wil ik wel hebben.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.