Laatste Envirotrek levert 800 kg afval op

Ruim negentig mensen die een hart hebben voor de Nederlandse natuur, verzamelden zich afgelopen zondag in Schoorl om 3 uur lang de troep uit het duingebied te verwijderen. In die drie uurtjes verzamelden de deelnemers 103 vuilniszakken met afval, het totale gewicht was 800 kilogram. Een goed resultaat, maar eigenlijk diep triest hoeveel afval er in onze natuurgebieden ligt. Deze Envirotrek in Schoorl was de laatste in Nederland. De stichting Respect the Mountains trekt de stekker uit de organisatie. In september van dit jaar is het helemaal over. Of de Envirotreks worden overgenomen door een andere organisatie is nog de vraag.

Fred bij de Envirotrek

Zelfs een bh
Het verbaasde me, hoeveel troep er te vinden is in het duingebied van Schoorl. Mensen vonden een stoel, asbestplaten en vooral heel veel plastic, vaak al in ministukjes zodat het verzamelen bijna onmogelijk werk zou zijn. Maar ook veel touw kreeg een plekje in de vuilniszakken, net als flesjes, visnetten, speelgoedsoldaatjes, een bh, een slip, kousen, graszoden en zelfs een setje stofzuigermondjes. Mijn bek viel er van open. Ik dacht we gaan wat zeulen langs bosjes en pakken hier en daar wat vuil weg. Hoe anders was de dieptrieste waarheid… Na de BBQ was er in de middag voor iedereen wat actiefs te beleven als dank voor de opruimactie, maar van ons hadden we nog wel een paar uurtjes kunnen opruimen. Het is dus hard nodig.

Het geld is op
Het is daarom bijzonder jammer dat de organisatie Respect the Mountains vanwege geldgebrek de stekker uit de stichting trekt. In 2004 begon de stichting met het bewust maken van mensen om toch vooral met liefde met de bergen en de natuur om te gaan. De jaarlijks terugkerende Envirotreks waren daar een belangrijk onderdeel van en werden in verschillende landen gehouden. Als er een organisatie is die de activiteiten van de stichting willen overnemen, kunnen die zich melden. Want dat hun werk belangrijk is, blijkt nog iedere keer.

Ook zin om nog eens vuil uit de natuur te halen? In Nederland is het voorbij, maar in Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk kun je nog je hart ophalen en een paar uurtjes vuilniszakken vullen.

12 juli – Freiburg, Duitsland
14 juli – Mayrhofen-Hippach, Oostenrijk
22 juli – Samoëns, Frankrijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.