Wolf verslaat PvdA en al die andere partijen

,

Ik moet het toegeven: een wolf maakt nog geen zomer, maar de komst van het dier naar Nederland, Drenthe om precies te zijn, was wel een aangenaam begin van de lente. Nederland hypete er even flink op los. Er verschenen al berichten in de media om vooral niet op zoek te gaan naar de lone wolf. Want ja, zo zijn wij: eerst zien dan geloven natuurlijk. Tegelijk met de komst van de wolf, miste een boer een schaap en de beschuldigende vinger wees al snel naar het roofdier. Al wordt dat bericht ook weer ontkend. Maar even overheerste niet de komende verkiezingen het nieuws, maar een eenzame wolf. Veel leuker.

Voldoende mogelijkheden
Grote kans dat de Nederlandse natuurbeheerders het natuurbeleid van de afgelopen tientallen jaren als geslaagd beschouwen. Of de komst van de wolf hun daarin gelijk geeft, betwijfel ik. Het zat er dik in dat uiteindelijke de wolf ook ons land zou bezoeken. De populatie van Duistland dijt langzaam uit en jonge wolven zoeken een plekje om zich te vestigen en voort te planten en waarom dan niet Nederland. Het zal de wolf een worst zijn waar de grenzen lopen. Feit is wel dat er in Nederland, vooral het oosten en de Veluwe, voldoende mogelijkheden voor een wolf geeft om te overleven. Maar een enkele wolf lost het probleem van veel herten en wilde zwijnen niet op. Daar is toch een iets grotere populatie voor nodig.

Hondsdolheid
Zo welkom als de wolf nu is, zo ongewenst was hij ruim 150 jaar geleden. Het roofdier was vooral de brenger van hondsdolheid, een ziekte die nu beter te behandelen is. Door het gebrek aan prooien, alleen de adel had in die tijd in bepaalde gebieden ‘wild’ rondlopen en die wilden natuurlijk niet dat een wolf hun prooien zou doodmaken, leefde de wolf erg dicht bij de mens en voedde zich vooral met het afval van mensen. Een ongewenste situatie en dat leidde tot het uiteindelijk uitroeien van de wolf in Nederland. Eigenlijk zijn alle roofdieren al jaren niet meer aanwezig in de Nederlandse natuur, wat de grote zoogdieren de kans geeft flink uit te dijen. Meer roofdieren zal meer balans geven, maar zover is het nog lang niet.

Yellowstone Park
Het is ook nog maar de vraag of deze wolf zich definitief hier vestigt, maar uiteindelijk zal een roedel hier wel een leuk bestaan kunnen opbouwen en dat zal invloed hebben op het ecosysteem in Nederland. Misschien niet zo drastisch als in het Yellowstone Park in de VS na de herintroductie van de wolf, maar iets zal veranderen. De vele herten, reeën en wilde zwijnen zullen op hun tellen moeten passen en door de komst van de predator zullen ze hun gedrag aanpassen. Dreiging vraagt namelijk om een andere aanpak om te overleven, nu hebben al die beesten niets te vrezen. Nou ja, hooguit de mens.

Spotten
Een wolf zien zou voor mij ook een hoogtepunt zijn en de kans is groot dat, als er eenmaal meerdere wolven zijn, ik ook die gebieden te voet ga doorkruizen om een wolf te zien. Hoewel die kans klein is, mag ik altijd hopen natuurlijk. Half Nederland zal wel op ‘jacht’ gaan naar de Wolf, maar de kans is klein dat het beest zich in de buurt van de vele paaltjesroutes zal ophouden. Het zal niet meevallen dus om een wolf te spotten. Al gedraagt deze lone wolf zich in het geheel niet schuw.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.