Wespen? Laat ze met rust

We konden het niet negeren: de wespen op onze kampeerplaats deze zomer. We zijn geen fan van die dieren, maar ook niet hun grootste vijanden. In principe is er geen reden om zo’n beestje dood te meppen. Ik had ergens gelezen dat een stuk fruit ergens in een hoek, wespen aantrekt zodat ze jouw ranja met een rietje niet lastig vallen. En verdomd het werkt. Al hield niet iedere wesp zich aan mijn plannetje. Dwarsliggers heb je altijd.

Wespen: we hebben er als mens niet veel mee. Al een paar jaar horen we horrorverhalen over een wespenplaag die ons gegarandeerd gaat treffen. En al die jaren was er geen sprake van een plaag. En dan nog: wat is een plaag? De ‘plaag’ bestaat uit werksters die de laatste dagen van hun korte leven nog even ‘buiten mogen spelen’. En – niet geheel toevallig – gek zijn op zoetigheid. Net als wij mensen. 1+1 is al snel 2.

 

Als we aan wespen denken, hebben we het vaak over de gewone wesp die, waar het ook uitkomt, een nest maakt. Ze zijn geel en zwart en lijken op de Duitse wesp, maar die heeft drie stippen op de kop. Op deze site lees je er alles over. Maar er zijn talloze andere soorten wespen. Kolonievormende wespen net als solitair levende wespen. Maar allemaal onschuldig en ze hebben een taak in ons ecologisch systeem. Opruimen.

Daarmee kom ik terug op die appel in de hoek van onze kampeerplaats. Gewoon een gat in de appel, touwtje erdoor en aan een tak hangen. Zonder te adverteren trokken tientallen wespen naar die appel en zorgden ervoor dat na een week alleen de schil nog over was. De appel was compleet op en daardoor hadden wij op onze plek minder last van wespen. Best simpel. Dit kun je doen op de camping, maar net zo goed in de tuin of op je balkon. 

Er is geen enkele reden om wespen, of een wespennest te verdelgen. Je moet er alleen slim mee omgaan en geen geld uitgeven aan al die bestrijdingsbedrijven. Natuurlijk kan het voorkomen dat een nest weg moet, maar dat zijn uitzonderingen. Ik heb geen verstand van wespen, totaal niet. Maar zinloos verdelgen is stom, wespen zijn nuttig. Ook dieren die ons niet altijd welgezind zijn, moeten we met rust laten en hun werk laten doen in de natuur.

Heb je Twitter, volg dan de wespenvriend en in korte tijd leer je veel (heel veel) over de huis-tuin-en-keukenwesp en vele andere wespensoorten. Lees de infochart en verbaas je. 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.