Waarom proteïnen zo belangrijk zijn

Je hoort het vaak in al die survivalprogramma’s op televisie: ‘We need protein.’ Meestal als mijn maag begint te knorren roep ik om voedsel, nooit om proteïnen, of eiwitten, want dat is hetzelfde. In een survivalsituatie heb je de keus om een dier te vangen of een vis, met een vuurtje erbij heb je dan een prima maal. Vlees en vis zijn belangrijke voedselbronnen als het gaat om die broodnodige eiwitten die in de spijsvertering worden afgebroken tot aminozuren en dan door het lichaam gebruikt worden als bouwstof en brandstof. Een tekort aan eiwitten leidt tot vermoeidheid, haaruitval, verlies van spiermassa, lagere lichaamstemperatuur en verstoring van de hormoonspiegel. Uiteindelijk ga je ook gewoon dood. Maar dat is een wel heel extreme situatie.

Gelukkig verkeren we buiten bijna nooit in een survivalsituatie, dus kunnen we gewoon naar de winkel voor ons eten en dat op de kampeerplek klaarmaken. Een goed uitgebalanceerd maal voorziet in alle behoeftes en daar is geen vis of vlees voor nodig. Terry Botel heeft als missie vegetarisch eten lekker en bereikbaar te maken voor iedereen. Van mij hoeft niemand vegetariër te worden, maar kom, probeer het volgende recept eens, vol proteïnen, maar zonder vlees en vis. Kokkerellen op de camping dus. De broodnodige eiwitten die je nodig hebt na een zware dag, komen uit peulvruchten.

De Super Protein Legume Pottage is een milde, op Nepal geïnspireerde, maaltijd met eiwitrijke peulvruchten, venkel, tomaat en doordrenkt met exotische kruiden en specerijen. En, niet onbelangrijk, makkelijk te maken en voldoende voor zes personen.

Ingrediënten:

30 gram kerriepoeder
15 gram kurkuma
5 gram gemalen peper
5 gram zout
400 gram gesneden tomaten met vocht uit blik
400 gram gedroogde, groene linzen, gewassen en uitgelekt
150 gram venkel, fijngesneden
2,5 gram komijn
2,5 gram mosterdzaadjes
1 gram venkelzaadjes
1 gram kardemom
30 ml witte wijnazijn
30 ml rode wijnazijn
250 gram kikkererwten, gewassen en uitgelekt
300 gram rode kidneybonen, gewassen en uitgelekt
90 gram koriander of peterselie, fijngesneden

Bereiding:

Breng 2 liter water aan de kook in een grote pan (5 liter), laat als het water kookt de vlam op hoog staan. Voeg de kerriepoeder, kurkuma, peper, tomaten, linzen en de venkel toe. Leg het deksel op de pan en breng het water weer aan de kook. Als het water kookt, deksel van de pan halen en het vuur temperen, tot halfhoog. Voeg daarna het zout, de komijn, de mosterd zaadjes, venkelzaadjes, kardemom en de beide wijnazijnen toe. Roer goed door. Laat het geheel ongeveer 45 minuten koken, wel af en toe roeren. Zet daarna het vuur laag en roer de kikkererwten en kidneybonen erdoor. Laat nog 5 minuten koken. Schep het maaltje op je bord en garneer met de peterselie of koriander.

Lekker? Vast wel en verdraaid gezond. Meer gerechten van Terry kun je vinden op zijn Facebookpagina.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.