VW Transporter: moeder der busjes bestaat 65 jaar

Deze maand bestaat het Volkswagenbusje 65 jaar en dat betekent dat de camper, gebaseerd op dat busje, ook bijna 65 jaar oud is. Scheelt een jaar, maar een kniesoor die daar op let. Al direct na de introductie in 1950 bleek dat de bus prima geschikt was om mee vakantie te vieren en zo deed de camper zijn intrede in Nederland. Tegenwoordig rijden er meer dan 90 duizend kampeerwagens rond in Nederland. Niet meer weg te denken dus van de campings. Parkeren, stekker erin en klaar. Maar de VW bus blijft natuurlijk de oercamper die ieders hart sneller laat kloppen.

Wel leuk om te weten is dat de Vokswagenbus een Nederlands idee is, van de volkswagenimporteur Ben Pon. Hij meende dat van de Volkswagen, slechts de Kever bestond toen, een bestelvariant gemaakt kon worden voor de kleine ondernemers die vervoer nodig hadden. In zijn agenda maakte hij de eerste schets waarmee de Engelse bewindvoerders (ja, de oorlog was nog maar net voorbij) aan de slag gingen. Net als de bekende Kever, was ook de eerste bus simpel. Een luchtgekoelde motor die direct de achteras aandreef met 25 pk aan power. Eenvoud en betrouwbaarheid, luxe ontbrak. Het busje deed in 1950 zijn intrede en bereikte al snel een cultstatus bereikt. Het werd hét symbool van de flowerpower in de jaren 60. Helemaal toen Bob Dylan en de Beach Boys de bus prominent op een platenhoes zetten.

Campingbox
In die tijd maakten autofabrikanten niet zelf een kampeervariant op een bestelwagen, maar lieten dat aan gespecialiseerde bedrijven over. De grootste was Westfalia die toen de Transporter T1 verbouwde tot een kampeerwagen. Overigens nog lang niet met de luxe van tegenwoordig. Westfalia ontwikkelde in 1951 de zogenaamde Campingbox. Dat was een kast die dwars achter voorbank geplaatst kon worden. Daarin zat alles voor een kampeervakantie: bedframes, matrassen (voor een driepersoonsbed). Werd er niet geslapen dan kon de box verschoven worden tot een zitje met tafeltje. Het keukentje bestond uit een simpel benzine- of gastoestel. In de box ook een bad- en scheermeubel dat de kampeerder aan de achterste klapdeur kon hangen. Twee kinderen konden slapen in een bed in de bestuurderscabine. Wassen, scheren en koken deed men voornamelijk buiten. Gelukkig was er een luifel die de kampeergasten droog hield bij slechter weer. Vergelijk dat allemaal maar eens met de moderne campers…

Een Duitse advertentie van de Campingbox van Westfalia

Een Duitse advertentie van de Campingbox van Westfalia

Eerbied
Zoals al gezegd, de camper is niet meer weg te denken, maar zo spartaans als in de begintijd van de VW bus is het niet meer. De mooiste wagens zijn het nu met de beste en slimste snufjes. Kamperen met alle vrijheid om de motor te starten en verder te gaan. Maar geef toe, als je zo’n VW camper ziet, dan kijk je toch altijd even. Dat is namelijk de moeder der alle campers en verdient eerbied.

Een latere versie van de Campingbox

Een latere versie van de Campingbox

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.