Volkskrant Magazine: ‘Nederland valt vooral op door kneuterigheid’

Als het in de krant staat is het natuurlijk waar. Helemaal als het in de Volkskrant staat, en er is absoluut geen twijfel als het dan ook nog in het magazine staat van die krant. “Nederland valt op door kneuterigheid.’ Ik voel me dus niet meer alleen, nu de Volkskrant het wereldkundig heeft gemaakt, is het tijd geworden dat er ook wat gaat veranderen aan die kneuterigheid. Nederland heeft een bizar grote afstand als het gaat om wildkamperen, want daar heb ik het nu over. Maud Effting schreef het artikel, normaal schrijft ze over gezondheidszorg, maar nu ging ze de natuur van Zwitserland in, stopte haar gebruikte toiletpapier in plastic zakjes en genoot van de ultieme kampeerervaring: wildkamperen. Iets waar de Nederlandse natuurorganisaties van gruwelen. Nee, ik ga het artikel niet linken, als ik het al ergens kan vinden. Iets met auteursrechten en een kleine beurs in mijn kontzak.

De natuur is van iedereen
Wildkamperen in bij ons verboden, het mag wel op zogenaamde paalkampeerplaatsen, maar die hebben weinig tot geen prioriteit voor Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten. Het bos in Nederland is na zonsondergang verboden terrein, behalve als het een organisatie geld op levert. Kwestie van principes. Wildkamperen in de Ardennen is trouwens ook verboden, maar daar breiden de natuurorganisaties de bivakplaatsen behoorlijk uit, om zo toch tegemoet te komen aan de verlangens van de langeafstandswandelaars en –fietsers. Frankrijk heeft trouwens ook een strenge regelgeving. Ergens onbegrijpelijk, de natuur is van iedereen, toch? Nou niet dus. Goede voorbeelden zijn Schotland, Noorwegen, Zweden en Finland. Maar ook Polen en Turkije. Natuurlijk gelden daar ook regels, maar een goede wandelaar laat hooguit zijn voetsporen achter.

Veel te winnen
In het artikel van Effting kun je goed lezen hoe het is, die ervaring van zomaar ergens je tent opzetten. Dichter bij de natuur kun je zo, volgens haar, niet komen. Onbegrijpelijk dan ook dat dit niet overal kan. Op dit gebied valt er nog veel te winnen voor de wandelaar die er graag met de rugzak op uit trekt. Maar nu de Volkskrant er over geschreven heeft, kan het natuurlijk niet anders dan dat de beleidsmakers bij de natuurorganisaties zich eens achter hun oren krabben en gaan beseffen dat de beste ambassadeurs van de Nederlandse natuur, deze mensen zijn die genieten van het buiten zijn. Tijd voor actie dus.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.