Twee weken Ardennen, hoe snel kan een vakantie voorbij zijn

Ergens is het een doodzonde: dat België ooit onafhankelijk is geworden. Daardoor zijn de Ardennen nu Belgisch, terwijl het best Hollands had mogen blijven. En dat Frans, ach alles went. Het is een gebied dat een paradijs is voor de buitenmens: bos, paden, riviertjes en heerlijke kuitenbijters. We vierden er twee weken vakantie in onze nieuwe tent, wel met gemengde gevoelens. Het weer had beter gemogen (ja ben Nederlander) en de camping… Hmm ik houd het op een kleine voldoende voor camping Tro Do Way in Bertogne, dichtbij Bastogne. Prima voor veel mensen, maar net niet ‘onze’ camping. Positief is wel dat onze De Waard Kleine Bonte Specht uitgebreid is getest op waterdichtheid. En in orde bevonden.

De natuur binnen handbereik

Bertogne is een slaapdorpje, midden in de Ardennen. Er is een kleine supermarkt met een prima assortiment, een frieterie annex restaurant en een postkantoortje. Cést tout. Oh ja, ook nog twee gesloten restaurants en een bakkerij die ook de strijd had opgegeven. Maar zo op het eerste gezicht een prima plekje om te wonen, natuur en heuvels in voldoende mate. Totaal niet commercieel, eerder lommerrijk. Houffalize, Bastogne en La Roche-en-Ardenne liggen vlakbij en ook de Ourthe (en het stuwmeer) is dichtbij. Alles bij de hand dus. Verder veel vogels in de bomen (rode wouwen in de lucht), herten en zwijnen, die laatste twee overigens niet gezien, maar ook niet echt gezocht.

Niet onze camping

Dan camping Tro Do Way gerund door een Nederlands echtpaar. De website is optimistischer dan de werkelijkheid. Daar hebben wij een vergissing gemaakt. Het was gewoon niet wat we vooraf in gedachten hadden. Slecht was het niet, er was alles wat nodig is om te kamperen. Maar de voorzieningen konden beter, de toilet- en douchegelegenheden zijn net aan. Over de camping loopt een klein stroompje met de breedte van een sloot. Wel met stromend water. Iets verderop loopt het riviertje Bertogne. Vanaf de camping loop je het bos in waar zich in het stroompje een beverdam bevindt, beversporen genoeg alleen ook niet gezien. Voordeel van de camping was wel dat je vrij was om voor je tent een vuurtje te stoken in een vuurschaal. Het hout haalden we wel uit de vele bossen. Een tuinzaag uit de supermarkt werkt perfect.

Wordt vervolgd

Twee weken België zitten er alweer even op: altijd zonde als een vakantie voorbij is. Herinneringen genoeg. Prachtige grotten, een mooie wandeling, heerlijk kamperen met een vuurtje, een geweldig oorlogsmuseum in Bastogne en rode wouwen. Maar daarover allemaal later meer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.