The return of the geese

De zon ging al onder en ik vond dat we te laat waren. Toegeven, de lucht was geweldig en kleurde in verschillende kleuren rood. Machtig mooi, maar we waren te laat, vond ik dus. De Groene Jonker bij Nieuwveen is een mooi gebiedje om een korte wandeling te maken, maar in het donker zie je zo verdomde weinig. Als je vogels wil kijken, is daglicht wel handig. Maar doordat we te lang kletsten bij de koffie, waren we dus wat laat. De zon ging onder, ik baalde, maar de verrassing was overweldigend.

De Groene Jonker

Waar ze vandaan kwamen, wisten we niet, maar ineens vulde de lucht zich met ganzen. Gakkende ganzen. Geen tien of twintig, maar duizenden tegelijk, vliegend in de bekende V-formatie. Het enige wat we konden doen, was stilstaan en dit met grote verbazing bekijken. Welke richting we ook keken, de lucht was vol met ganzen. Ze cirkelden rondom de plassen van De Groene Jonker waar we op deze zaterdag een ommetje maakten. Sommige formaties maakten aanstalten om te gaan landen op de plassen. Helaas was dat te ver van ons af om het goed te kunnen zien.

Engels gras

Ineens wist ik het: overdag gaan ganzen vanaf hun rustplaats, de plassen, naar de weilanden om te eten. Dit tot groot verdriet van de vele boeren in de omgeving. Ganzen eten het gras op en poepen het ook vol. Het levert de boeren veel schade op. Dat komt vooral dat boeren een bepaald type Engels gras zaaien dat goed in smaak valt bij de familie van de ganzen. Het levert veel gras op om in te kuilen, maar trekt dus ook veel ganzen. Ieder voordeel heeft dus ook een nadeel. Maar die trek van de ganzen is geweldig om mee te maken en ik vroeg me af waarom we niet eerder met zonsondergang de natuur in trekken.

Waanzinnig

Het kleine ommetje dat we wilden gaan lopen, werd wat langer. Niet in afstand, maar wel in tijd. Het voelde alsof we getuige waren van een wonder. Dat klinkt misschien stom, maar zo voelde het wel. Ontelbaar veel ganzen cirkelend boven ons die allemaal een plekje zochten voor een nachtrust in het water. En het lawaai: waanzinnig.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.