Test Nikwax Tech Wash en Softshell Proof

, ,

Eindelijk eens een flinke regenbui op mijn kop vanmorgen, eentje die wat indruk maakte. Niet dat ik per se snakte naar een nat pak zo ’s ochtends, maar alles heeft een reden en een natte jas was die reden. Ik loop in een softshell en ik begon wat te twijfelen aan het afparelende vermogen van de jas. Het beste zie je dat aan de donkere vlekken na een bui, het water loopt er dan niet meer goed af, maar is dan in de stof gezogen. Dan is er nog niets aan de hand al zal de jas op een gegeven moment wel gaan doorlekken. Opnieuw impregneren is de oplossing. Gelukkig kreeg ik van Outdorado een fles Tech Wax en een fles Softshell Proof – van het merk Nikwax -, om te proberen. En om het resultaat te testen, is regen nodig. Vandaar het verlangen naar regen.

Weer waterafstotend maken

Voor alle duidelijkheid: een softshell is niet waterdicht, maar kan een flinke bui hebben en droogt ook weer lekker snel. Maar na een aantal malen wassen met gewoon wasmiddel is de kans groot dat het afparelende vermogen afneemt, met als gevolg dat de jas gaat doorlekken, tegelijk neemt het ademende vermogen van de jas ook af. Vaak zijn dit type jassen behandeld met een Durable Water-Repellant finish (DWR), het water loopt daardoor vlot van de jas en zuigt zich niet in de stof. Nu is het mogelijk om deze finish te herstellen, simpel door de jas te behandelen met een goedje dat de DWR-finish weer herstelt. Producten van Nikwax bijvoorbeeld, een gerenommeerd bedrijf dat al jaren lang producten maakt om buitensportspullen weer waterafstotend te maken.

Gewoon in de wasmachine

Nikwax Tech WashGoed, ik kreeg van de mensen van Outdorado twee producten: de Nikwax Tech Wax, een wasmiddel voor het reinigen van de kleding zonder dat de beschermingslaag wordt beschadigd. Ideaal voor kleding, maar ook goed te gebruiken op andere producten zoals tenten (geen katoen), rugtassen, cameratassen, enz. Het tweede product dat ik ontving was Softshell Proof. Dit goedje ‘was’ je in je softshell en verhoogt de waterafstotende eigenschap en de ademende functie van de jas. Beide producten werken simpel. Eerst je kleding wassen met Tech Wash in de wasmachine en daarna (drogen is niet nodig) wassen met de Softshell Proof, ook weer in de wasmachine. Het voordeel van je spullen wassen in een wasmachine ten opzichte van een middel dat je op de jas kunt spuiten is dat in de machine het werkende goedje overal terechtkomt en zo goed kan impregneren.

Maar werkt het?

Dit is in een relatief korte tijd lastig te beoordelen. Ten eerste regende het niet veel, op zich ook niet erg. HNikwax softshell proofet grote punt is dat ik moet afgaan op mijn eigen waarneming en gevoel. Is mijn jas minder ‘doorweekt’ na de behandeling. Als het specifiek gaat om de Softshell Proof, dan zeg ik volmondig ja. Zoals ik het zie en voel is het afparelende vermogen beter dan voorheen. Dus wat dat betreft overheerst tevredenheid. Over het wasmiddel Techwash vind ik het onmogelijk om te oordelen of het werkt. Zeker mijn jas komt brandschoon uit de wasmachine, dat is prima. Maar of het middel niet de waterafstotende laag beschadigd? Geen flauw idee. Dat is momenteel zeker nog niet te constateren, tijd zal dit gaan uitwijzen.

Bovenstaande is mijn eerlijke en oprechte mening.

Nikwax Tech Wax en Softshell proof is algemeen verkrijgbaar en zeker bij Outdorado. Heb jij ervaringen met het impregneren met Nikwax-producten? Laat het me weten en deel je ervaring(en).

Outdorado

logo'outdoradoOutdorado.com is opgericht in 2007. ‘Wij vonden dat er in Nederland online nog maar weinig specialistisch bergsportmateriaal beschikbaar was. In de jaren daarna zijn we hard gegroeid en in 2014 zijn we ondergebracht bij Kampeerwereld Hendriks in Ermelo. Hier heeft Outdorado de kans gekregen om een fysieke bergsportwinkel op te zetten. De producten uit ons lichtgewicht assortiment staan in de rest van de showroom uitgesteld.’

3 antwoorden
  • Fred van Rooij
   Fred van Rooij zegt:

   hoi Inge,

   Als de jas een ‘gewone’ regenjas is, zeg maar een vuilniszak in vorm, dan niet. Dat is waterdicht of kapot. Is het een ‘outdoorjas’ met ademend vermogen dan zeker wel.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.