Te voet of op de fiets naar Santiago de Compostela
Nederland is een fiets- en wandelland, overal lopen gemarkeerde wandel– fietspaden. Ideaal om het land op een andere manier te ontdekken. Maar misschien is Nederland te klein? Geen punt: er zijn ook vele Europese wandel- en fietspaden. De bekendste is toch wel de tocht naar Santiago de Compostela, naar het graf van apostel Jakobus. De route is te herkennen aan de schelp en begint bij veel Nederlandse kathedralen, al is het officieuze startpunt het gebouw aan Hagestraat 10 in Haarlem. Vroeger een klooster waar pelgrims onderdak konden vinden, tegenwoordig heeft het Rosenstock Huessy-huis een eigen Jacobskapel. Een mooie plek voor een lange bezinningstocht naar Spanje.
De pelgrimstocht staat bekend als de Sint Jacobsroute of ook wel Jacobsweg en is ongeveer 2.500 kilometer lang. Niet iets wat je in een weekendje voor elkaar krijgt. Toch zijn er mensen die er vrij voor maken en de toch in een keer afleggen, anderen kiezen ervoor de tocht in delen op te knippen en er jaren over te doen. Ook is boetedoening niet meer de hoofdreden, maar is het vooral de pracht van de tocht en de sportieve prestatie. Gelukkig is er veel informatie bekend en Nederland zou Nederland niet zijn als er geen vereniging voor was. Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob voorziet in alle informatie die nodig is de toch te volbrengen.
Lid worden van het Genootschap kost 23,50 euro, maar daarvoor ontvang je, behalve bijvoorbeeld het magazine, ook de pelgrimspas. En juist die kan onderweg verdraaid handig zijn. Zo is de pas nodig bij de vele overnachtingsadressen die het Genootschap kan verstrekken, maar met de pas kan men ook in een refugio overnachten. Let onderweg vooral op de schelp want die leidt de pelgrims de weg en daar zijn handige overnachtingsadressen aan te herkennen. Kamperen onderweg is natuurlijk ook mogelijk. De tocht mag iedereen op zijn manier afleggen. En nee, al geloof je nergens in, dan mag je natuurlijk de tocht gewoon lopen. Alleen wandelen en fietsen is vaak al bezinning genoeg.
Helaas zijn die goedkope refugio’s bijna uitsluitend in het diepe zuiden te vinden. Er zijn inderdaad logeeradressen in Nederland en België, bij leden van het Genootschap bijvoorbeeld, maar die zijn schaars. Bewegwijzering in Nederland ontbreekt eigenlijk volledig, in België is het iets beter. Je kunt daarom niet buiten de gidsen, met kaarten, die door de Genootschappen worden uitgegeven. Ik ben inmiddels toe aan het traject in Noord-Frankrijk en om dat nog betaalbaar te kunnen overbruggen zoek ik een lichtgewicht tent, slaapmat en slaapzak. Ik zie dat die al voor 3 kilo in totaal (!) voorhanden zijn. Wel enigszins prijzig, maar ja, ik bespaar hotelkosten en heb dat geld er zo weer uit. Mocht je nog tips voor tenten, etcetera hebben dan houd ik me uiteraard aanbevolen.