Staatsbosbeheer trekt BN’ers voor

Wat u en ik absoluut niet mogen, mogen bekende Nederlanders wel van Staatsbosbeheer: namelijk overnachten in de Nederlandse natuur, een hutje bouwen, een vuurtje stoken en even alleen op de wereld zijn. Woensdagavond om 21.30 uur is de eerste aflevering te zien bij RTL4 van Wie overleeft Nederland. De hoofdrollen zijn weggelegd voor echte survivors: Henny Huisman, Melisa Schaufeli, Ron Blaauw en Joris Linssen. Kortom, survivallen in de Nederlandse wildernis, een stukje schaamteloze promotie van het werk van Staatsbosbeheer en een overtreding van de regels die ze iedere sterveling opleggen en beboeten. Wil je kijken, vooral doen want Nederland is uitzonderlijk mooi, en wat mij betreft, doe ook wat de BN’ers mogen.

Slap aftreksel
De Nederlandse survivalteams worden natuurlijk niet zomaar aan hun lot overgelaten alvorens ze als duo in het bos worden gedropt. Boswachter Arjan Postma zal de BN’ers wegwijs maken in het overleven in en eten uit de natuur. Let wel, een paddenstoel plukken mogen wij gewone mensen niet eens. Daarna is het de bedoeling dat het beste wat Nederland op televisie heeft te bieden, zichzelf moet zien te redden en dat wel drie dagen en twee nachten. Ik heb medelijden met ze. Ik ben bang dat het een slap aftreksel wordt met zinloze emoties die in het niets zal lijken op ieder ander survivalprogramma zoals gemaakt wordt door (bijvoorbeeld) Discovery Channel. Maar je weet nooit of er een Nederlandse Bear Grylls opstaat, al betwijfel ik het. Die boswachter is het zeker niet.

Welke gebieden?
Er komen in totaal zes afleveringen en ik zie een vervolg komen mensen. In iedere uitzending staat een gebied dat onder beheer is van Staatsbosbeheer centraal: Horsterwold, Terschelling, de IJsselmonding, het Hart van Drenthe, het Vechtdal en de Utrechtse Heuvelrug, daar mogen de BN’ers zien te overleven en diep in gesprek met elkaar te gaan. Wat wil Staatsbosbeheer bereiken dan? ‘In Wie Overleeft Nederland? staan de ontdekkingstocht, de beleving en de mooie gesprekken die dit oplevert, centraal. Staatsbosbeheer vindt het belangrijk dat mensen natuur en het gevoel van wildernis kunnen beleven. Het bevrijdende gevoel van buiten zijn, even je hoofd leegmaken, ontspannen en onthaasten. Staatsbosbeheer beheert de helft van de Nederlandse natuur en is daardoor altijd dichtbij’, aldus het persbericht.

Niet zelf doen hoor
Ach, Staatsbosbeheer heeft de gebieden zorgvuldig geselecteerd en de opnames vonden natuurlijk buiten het broedseizoen plaats. Maar doe het vooral niet zelf, het is verboden en als je het wel doet krijg je er een vette prent voor. U en ik zijn namelijk geen BN’ers. Wel jammer dat Staatsbosbeheer de natuur beheert namens ons, de niet zo bekende Nederlanders. Maar er echt optimaal van genieten? Nee, dat mogen wij niet. Ga maar paalkamperen, roept de grootste natuurorganisatie van het land dan.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.