Rei closed op Black Friday: Opt to act

,

Get out and clean up! En dat op Black Friday in de Verenigde Staten. De shopdag van het jaar waarop alle winkels hun oude zooi tegen spotprijzen aanbieden. Niet winkelen, maar de wereld opruimen? Zijn ze verdomme helemaal gek geworden. De wereld moet draaien, we moeten kopen, moeten… Maar vrijdag 29 november ben je bij Rei aan het verkeerde adres. Een van de grootste (zo niet de grootste) retailer op outdoorgebied houdt de deuren pontificaal dicht, ook online. Ze betalen hun personeel door en roepen hen op om te genieten van het buitenleven. Dat doen ze al voor het 5de jaar op rij.

Familiedag

Laten we eerlijk zijn: we zijn aardig de wereld aan het verkloten. De wereldeconomie draait op ons extravagante koopgedrag. Internetbedrijven sturen hun goedkoop gemaakte spul kris kras over de wereld. Liever sperziebonen uit Egypte die in de aanbieding zijn, dan geteelde bonen uit Nederland. De laatste jaren zijn er die speciale koopdagen dat de wereld collectief gek wordt. Black Friday is er zo een. Na de geweldige Thanksgiving is het de dag erna kopen. Na de familiedag (in de VS) bij uitstek, is het de vrijdag erna werken geblazen en hard ook. Helaas die die koop gewoonte naar Nederland overgewaaid. 

Ga er op uit

Vijf jaar geleden stopte Rei daarmee. Ze gunden hun personeelsleden een betaalde dag extra om bij hun familie te zijn. Tegelijk riepen ze hen op om die dag buiten door te brengen: #OptOutside. Tenslotte zijn hun producten bestemd voor een geweldig buitenleven. En Black Friday is een mooie dag om niet te kopen en om lekker buiten te spelen. Zover ik weet is Rei de enige die dit doet, wel heeft het outdoormerk Patagonia geen stuntaanbiedingen op Black friday, de winkels zijn wel open.

Opruimen die natuur

Dit jaar doet Rei er een schepje bovenop: Opt to Act. Ze roepen iedereen op wat vrienden bij elkaar te roepen om de wereld een stukje schoner te maken. Want man, wat maken we er een puinhoop van. Dus waarom niet met wat vrienden een stukje natuur verlossen van menselijk afval. Er ligt genoeg: dat weten we en we doen er niks aan. Er zijn soms wat vaker van dit soort acties, maar het zou goed zijn als er een wereldwijde beweging zou ontstaan. Samen in beweging om onze wereld wat schoner te maken. Je kan van de actie van Rei vinden wat je wil, omzet draaien ze toch wel. Het initiatief verdient navolging.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.