Pas op: het seizoen van de teek is begonnen

De zon laat zich weer goed zien, de temperatuur stijgt en de lente is onmiskenbaar begonnen. Voor veel mensen genoeg redenen om er maar weer eens op uit te gaan: de ontluikende natuur in. Groot gelijk natuurlijk, binnen achter de geraniums kan altijd nog. Maar met het stijgen van de temperatuur, komt ook het grote Hollandse gevaar om de hoek kijken. De teek. Nou ja gevaar… Maar de teek is wel iets om rekening mee te houden. Teken kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken en dat is niet iets wat je wil. Ben dus verstandig en controleer je lichaam na een geweldige boswandeling goed.

De teek

Groot is de teek niet, ongeveer tussen de 1 en 3 millimeter en het beestje lijkt nog het meest op een spinnetje. De teek bijt in de blote huid en zuigt zich daarna vol met bloed. De teek kan dan wel groeien tot 1 centimeter. De nimf, onvolwassen teek, kan de ziekte van Lyme overbrengen. Teken komen overal in Nederland voor: vooral in hoog gras en struikgewas in bossen, duinen en heidegebieden. Waar niet dus. Ze komen ook voor op beesten, huisdieren, wilde dieren en kadavers. Boven de 8 graden worden de beestjes actief: opletten dus.

De ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een infectieziekte die door de bacterie Borrelia Burgdorferi wordt veroorzaakt. Door de beet van een teek kan die bacterie in je lichaam komen. Lyme kent drie stadia:

  • de vroege lokale ziekte van Lyme
  • de door het lichaam verspreide ziekte van Lyme
  • de langdurige of chronische ziekte van Lyme

De vroege lokale ziekte van Lyme ontstaat ongeveer twee weken na de tekenbeet. Op de plaats van de beet kan een rode ring of rode plek verschijnen. Als de ziekte niet op tijd wordt behandeld kan deze weken tot maanden later overgaan in het tweede stadium. Kenmerkend voor dit stadium zijn gewrichtsklachten, klachten van de zenuwen (vooral uitval van gezichtszenuwen of pijnklachten in een arm of been) en hartritmestoornissen. In het laatste stadium, dat in twee tot vijf procent van de gevallen voorkomt, kan de ziekte langdurig worden en tot vervelende huidaandoeningen leiden.

Wat moet je doen?

In ieder geval niet binnenblijven. Maar gewoon wat voorzorgsmaatregelen nemen.

  • Loop niet door dichte begroeiing en struikgewas als dat niet nodig is.
  • Let extra op bij het werk met of in de buurt van dieren. Pas op met kadavers; daar kunnen veel teken op zitten.
  • Draag tijdens het werk gesloten en huidbedekkende kleding. Draag de sokken over de broek.
  • Spuit sokken, schoenen en broek eventueel in met een insectenwerend middel dat DEET bevat. Dit geeft geen 100% bescherming. Blijf dus controleren.
  • Smeer de onbedekte huid in met anti-insectenmiddel dat DEET bevat. Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing.

En… controleer je lichaam na een dagje buiten zijn.

Leer meer over de teek!

Laat je in ieder geval niet gek maken door alle verhalen: ben verstandig en lees de juiste informatie. Surf daarvoor naar www.deweekvandeteek.nl. Lees vooral deze folder en bekijk het volgende filmpje. Hoe je een teek moet verwijderen vind je op de al eerder genoemde website. Geniet, maar doe het vooral verstandig.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.