Natuurlijke eenzaamheid in Flevoland

Een ree, erg donker van kleur, meer zwart dan bruin, met twee kalven. Heel even keken we elkaar aan, ik stond doodstil, moeder ree ook terwijl de kleintjes gewoon door graasden. Maar toen ik heel voorzichtig mijn camera wilde pakken, vond moeder ree het genoeg. Dat ik stilstond oké, maar bewegen… Ze sprong over een droge sloot en haar twee jonkies volgden trouw. Door de bomen waren ze snel uit het zicht. Dat was een hoogtepunt tijdens mijn wandeling door het Horsterwold in Flevoland. Verder vergezelden duizenden vogels me die zich luidruchtig lieten horen op mijn 12 kilometer lange wandeling. Ja, mensen zag ik ook: een paar mountainbikers en een paar andere wandelaars. Kortom, Flevoland is een paradijs als je lekker alleen wilt wandelen. Een ideale Tweede Pinksterdag dus.

Horsterwold 2 de buitenlucht in

Geen pannenkoeken

Flevoland is het land van de kaarsrechte wegen, van oneindig grote akkers, de graanschuur van Nederland, of in ieder geval de aardappelschuur. Toch gaat het goed met de natuur in die nieuwste provincie. Er wordt niet veel bos gekapt en door de oude zeebodem groeit en bloeit het er flink op los. Dat het Horsterwold maar enkele tientallen jaren oud is, zou je niet zeggen. Het is een volwassen bos, het grootste loofbos van Nederland en misschien wel van Europa. Hordes mensen trekken naar de Veluwe om daar hun kilometers te maken. Niets mis mee, al is het daar natuurlijk veel drukker. Zacht uitgedrukt. In Flevoland is het rustig, geen hordes mensen, maar af en toe een medewandelaar. Wat de fervente Veluweganger wel zal missen zijn de restaurantjes en pannenkoekenhuizen. Ik mis dat niet, genoeg voedsel in mijn rugzak voor een dagje natuur.

Horsterwold 4 de buitenlucht in

Foutlopen onmogelijk

De wandeling begint bij groepsnatuurkampeerterrein De Banken aan de Dasselaarweg in Flevoland. Daar kun je prima parkeren en verdwijn je linksachter het bos in. De route is goed te volgen, op een paar kleine dingen na die ik later wel zal aangeven. Je volgt eerst de blauwe markering om daarna over te gaan op de rode. Ergens heb ik het gevoel dat eerst de wandelpaden en de fietspaden zijn uitgezet en daar het bos omheen is gepland. Foutlopen is namelijk bijna onmogelijk. Het bos is erg vol, groen en soms ondoorkijkbaar. Vogels hoor je overal en hebben het ogenschijnlijk goed naar hun zin daar. Op een gegeven moment kom je langs een gebied dat Gelderseslenk heet, dat eens een onderdeel moest worden van de corridor vanaf de Oostvaardersplassen naar de Veluwe. Dat plan is vakkundig door een vorig kabinet om zeep is geholpen.

Scoutinglandgoed Zeewolde

Na een grote ronde door het bos, voert de route naar de dijk die de grens markeert tussen de Randmeren en het achterland. Een stukje landinwaarts volg je de rand van het land, om uiteindelijk na een U-bocht langs het water terug te lopen en kom je onderweg voldoende plekken tegen om in het water te gaan. Wat volledig nieuw was voor me, was dat ik op een gegeven moment het Scoutinglandgoed Zeewolde tegenkwam. In het water een grote steiger waar de scouts hun boten kunnen afmeren en een terrein verdeeld in verschillende velden waar groepen scouts kunnen kamperen en doen wat scouts nu eenmaal doen. Voor de wandelende passant is, volgens de website, ook altijd wel een plekje om de tent op te zetten. Overigens zijn er voldoende plekjes in het gebied om te wildkamperen (wel verboden overigens).

Horsterwold 3 de buitenlucht in

Details route

De route begint bij de parkeerplaats bij groepskampeerterrein De Banken aan de Dasselaarweg en is 12,5 kilometer lang en voor het overgrote deel onverhard. Overigens liep ik iets meer. De route kun je hier downloaden en  voor het gpx-file kun je me mailen. De route is uitgezet door André Wels, boswachter bij Staatsbosbeheer. De routebeschrijving is in principe voldoende om de wandeling te maken. Een paar kleine wijzigingen/aanvullingen zijn er wel:

Onder punt 2.

Daar staat: bij de tweede afslag rechtsaf, blijf rood volgen. Dat moet zijn de eerste afslag en rood volgen.

Onder punt 4.

De verbindingszone. Helaas pindakaas, die zone komt er dus niet. Verder staat onder punt vier dat het pad uitkomt op een kruising met een zandweg en dat je hier rechtdoor moet. Dat klopt, maar op die zandweg ligt een berg zand, voor wat voor reden dan ook. Geen punt, daar kun je omheen.

Verder kom je nu, onderweg van punt 5 naar 6, nadat je de dijk bent overgegaan, het scoutinglandgoed tegen. Kan me dus voorstellen dat het hier tijdens de zomer erg druk kan zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.