Medeoprichter The North Face overleden na kajakongeval

Doug Tomkins (72), de medeoprichter van The North Face is vorige week bij een kajakincident om het leven gekomen. Tomkins peddelde op het General Carrera Lake in Chili toen hij en zijn tochtgenoten in de problemen kwamen door de harde wind die golven veroorzaakte tot wel 3 meter hoog. Door die wind in combinatie met de golven kapseisden de boten en kwamen de kajakkers in het koude water terecht. Drie mannen wisten zwemmend een eiland in het meer te bereiken, de andere drie moesten door de kustwacht gered worden, waaronder Tomkins die zwaar onderkoeld was en later die dag overleed. De twee andere kajakkers kwamen eraf zonder noemenswaardige verwondingen.

Van outdoor naar mode
In 1966 richtte Tomkins, verwoed, kanoër en bergbeklimmer, The North Face op. De bedoeling achter het merk was om de noodzaak van een goede uitrusting belangrijker te maken dan luxe. Verder hoopte Tomkins een eind te maken aan het tijdperk van gadgets en gimmicks in de buitensport. The North Face beloofde vooral adequate en praktische items te verkopen. Tegenwoordig is The North Face niet alleen een gedegen outdoormerk, maar toch ook een modewerk geworden. Twee jaar later verliet Tomkins The North Face om samen met zijn toenmalige echtgenote het modemerk Esprit op te richten. Een merk dat tegenwoordig nog bestaat en een van de grootste modemerken was en is. Ongeveer 25 jaar geleden scheidde hij van zijn vrouw en trok zich, met vele miljoenen op zak, terug uit het bedrijf. Als buitensporter stond natuur en milieu bij hem al hoog in het vaandel en keerde hij terug naar zijn roots, de buitensport en zo ontwikkelde hij zich als een ware milieuactivist.

Natuurgebieden aan elkaar smeden
Hij trouwde met Kristine (Kris) McDivitte, voormalig bestuursvoorzitter van het outdoormerk Patagonia, en toog met haar naar Chili en begon daar (en in Argentinië) met het aankopen van reusachtige stukken land om te beschermen en toegankelijk te maken voor toeristen. Zo legde hij wandelpaden aan en zorgde voor campings in die gebieden. Met zijn eigen vliegtuigje (tja…) reisde hij rond in zijn eigen outdoorwereld en sliep in verschillende blokhutten. Op deze manier kreeg het echtpaar het voor elkaar grote gebieden regenwouden, bergketens en stroomgebieden aan elkaar tot één groot natuurgebied. Eenmaal ingericht gaven de twee het park weer terug aan de overheid, wel onder enkele strikte voorwaarden: het zijn en moeten natuurgebieden blijven. Vorig jaar ging hun vijfde park open, het Patagonia Park.

Wat er gaat gebeuren met de erfenis van Tomkins, is onduidelijk. Het is aannemelijk dat zijn vrouw Kris Tomkins het gezamenlijke werk voor de natuur alleen zal voortzetten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.