Koken in je stalen waterfles

, ,

We hadden alles goed voor elkaar voor ons buitenfeestje: eten en drinken en natuurlijk vuur en branders. Na goed eten is een bakje koffie of thee natuurlijk een mooie en gezellige afsluiting. Maar verdomd, een schoon pannetje om water te koken hadden we dus niet bij. Geen koffie of thee dus. Of toch wel? Gelukkig had ik vlak voor ons feestje een interessante discussie gelezen op de Hiking-site. Gelukkig heb ik een enkelwandige, stalen waterfles en zo was er toch koffie en thee.

Koken in een mum
Kun je koken in en stalen waterfles, was de onderliggende vraag. Natuurlijk moet dan de fles wel enkelwandig zijn. Die had ik. Een stalen Mizu-fles, wel met verf erop. Toen we dus water wilden koken, moest ik hieraan denken en dacht, waarom niet. Gaat de fles kapot dan is het maar zo, maar dit was de kans om het te proberen. We hadden een mooi kampvuur dus daar ging de fles in, gevuld met water. Binnen no time kookte het water, we zagen het borrelen. Truc gelukt dus. De fles overleefde het ook. Natuurlijk wat zwart van het vuur en ook de verf is er op een plek vanaf, maar het ging perfect. Bingo dus.

Heel heet
Koken in je waterfles 2De conclusie is dat een stalen, enkelwandige waterfles perfect is om in te koken. Maar natuurlijk is een fles zonder verf beter, je weet nooit wat er in die verf zit en wat er vrij komt als je de fles in het vuur zet. Niet dat die stoffen in het water komen, maar toch. Je wil geen vergiftiging oplopen. Misschien een inkopper: de fles wordt heet, verdomd heet zelfs en die pak je dus niet zomaar op. Wij hadden een pangreep bij ons en dat werkte perfect. Na een minuutje of drie hadden wij borrelend water.

Niet op een brander
Toen dacht ik, van hé, dat moet ook op een brander kunnen. Dat scheelt een pannetje (en dus gewicht) in je rugzak op een trektocht. Toch niet onbelangrijk. Maar de fles is te smal om op een brandertje te staan. Jammer dus. Het zou kunnen werken als er een soort plaatje onder zou kunnen, maar dan vraag ik me af of de warmte wel goed bij de fles komt. Het is wel belangrijk dat het water vlot aan de kook komt. Voorlopig gaat deze optie niet op. Misschien eens experimenteren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.