Een hoofdlampje als standaarduitrusting

Laatst las ik een artikel over de nut van het meenemen van een lampje op je zwerftochten. Een hoofdlampje dan, neemt weinig ruimte in en weegt niets. Het nut ervan? Stel dat je onverhoopt de weg kwijtraakt en de tijd voortschrijdt. De zon gaat onder en je moet in de duisternis je weg terugvinden. Dan lijkt me een lampje verdraaid nuttig. Om de kaart te lezen, maar ook om het te lopen pad te verlichten om valpartijen te voorkomen. Kortom, een stukje veiligheid. En geef toe, wat weegt een hoofdlampje?

Blindelings de weg kwijt

Mijn hoofdlampje van Black Diamond weegt nog geen 70 gram inclusief twee AAA-batterijen. Het is niet eens de nieuwste lampje: type onbekend, kan het er niet op vinden. Vele jaren geleden ooit gekocht en de meeste tijd ligt het lampje in de bak te wachten op gebruik. Vanaf nu gaat het lampje mee op mijn tochten, waarom niet. Het weegt niks, weet je nog. Een jaar of twee terug wilde ik kilometers maken voor een paar dagen in de Pyreneeën. Iedere avond ging ik op pad, tot ruim na zonsondergang. Op een dag liep ik hier het laatste stuk rondom de Zegerplas en ik zocht een pad om rechtsaf te slaan. Hoe ik ook zocht, ik kon de afslag door de duisternis niet vinden en twijfelde aan mijn oriëntatievermogen. Voor de duidelijkheid, ik ken daar de weg blindelings, alleen is het anders als het pikkedonker is.

Petzl, een superlampje

Wel moet ik eraan denken om extra batterijen mee te nemen voor mijn hoofdlampje. Want ook als je een lampje niet gebruikt, raken de batterijen toch leeg na verloop van tijd. Daaraan denkend kwam ik uit op de Petzl e+Lite. Nee, geen aandelen, heb geen lampje gehad, niks aan de hand. Het lampje weeg 26 gram, peanuts dus. Maar de batterijen gaan extreem lang mee: de batterijen blijven tien jaar goed, als je het lampje niet gebruikt. Daar kan je even mee vooruit, lijkt me. Het zit in een kokertje tegen beschadigen dus ideaal om als standaarduitrusting bij je te hebben. Veiligheid in je rugzak en dat voor slechts 25 euro. En de specs qua verlichting liegen er ook niet om:

 

lighting color Lighting modes Brightness Distance Burn time
white STANDARD 15 lm 6 m 12 h
MAX POWER 50 lm 10 m 9 h
strobe 15 lm visible at 100 m for 95 h
red proximity 2 lm 100 m 15 h
strobe visible at 100 m for 70 h

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.