Het blijft mogelijk stil op de Mount Everest door het Coronavirus

Het zou zo maar een jaar kunnen worden zonder een toppoging op de Mount Everest. De Nepalese overheid heeft medegedeeld dat alle voorjaarsexpedities zijn afgelast door het Coronavirus. China verstrekte al eerder geen visa. Veel expedities hebben hun voorbereidingen stilgelegd en zijn niet afgereisd naar die twee landen. Zo rustig was het alleen in 2015 op de flanken van de hoogste berg op aarde. Dat was het jaar van de grote aardbeving.

Geen salaris

Voor de Nepalese overheid betekent dit een mokerslag voor de economie. Toerisme is voor dat land de grootste bron van inkomsten. Ongeveer 8 procent van alle inkomsten komt uit toerisme. Het verstrekken van vergunningen om de berg te beklimmen, levert Nepal jaarlijks 4 miljoen dollar op. Voor de sherpa’s is het nog dramatischer: het seizoen van twee klimmaanden levert een sherpa een gemiddeld salaris op van 700 dollar. Zevenmaal meer dan het gemiddelde inkomen in dat land.

Fikse strop

Voor de organisaties van de expedities is de strop minstens zo groot. Net als voor de deelnemers die vaak tienduizenden euro’s moeten betalen om de berg te beklimmen. De voorbereidingen zijn al maanden in volle gang en het binnengekomen geld moet wel worden besteed voor de expeditie. En waarschijnlijk is dat pas over een jaar. Dat betekent ook dat de organisatoren waarschijnlijk hun sherpa’s niet, of niet volledig kunnen betalen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.