Gierzwaluw: onopvallend bijzonder

‘Gierzwaluwen.’
De vader van mijn vriendin priemde met zijn vinger naar de lucht waar een groep donkere vogels acrobatische toeren uitvoerde. Vliegend slaken ze dan ook van die typische kreetjes. Eerst dacht ik namelijk dat de zonwering van de achterburen dat geluid veroorzaakte en wat olie dat zou kunnen verhelpen. Maar toen ik daar onderzoekend naar keek, was daar niks aan de hand. Het geluid kwam van hoog boven me. Gierzwaluwen dus. Ben je eenmaal bekend met gierzwaluwen, dan vergeet je dat nooit meer en maakt het je blij als ze na een lange donkere winter weer in Nederland arriveren.

De komst van de zomer

Drie maanden per jaar maken gierzwaluwen het luchtruim boven ons land onveilig en ik vroeg me af waarom me dat nooit zo is opgevallen. Zo eind april verschijnen de eerste ouderparen vanuit het verre zuiden om direct het nest te bevolken waar ze het vorige jaar ook broedde. In mei verschijnen dan de vrijgezellen en eind juli vertrekt de hele bubs weer honderden kilometers zuidwaarts. Voor mij is de gierzwaluw een vogel die de komst van de zomer aankondigt, maar ook de vogel die, eenmaal weg, laat weten dat het gedaan is met die zomer. Nu ik het weet tenminste, en dat is al vele jaren.


Alles in de lucht

Gierzwaluwen nestelen graag in holtes van rotsen, iets waar we in Nederland een gebrek aan hebben. Maar de gierzwaluw heeft zich aan de mens aangepast: huizen, kerken, kantoren, waar een holte is, daar kan een gierzwaluw in. Het nest is zo ongeveer de enige plek waar de vogel zijn poten gebruikt. Voor de rest gebeurt alles in de lucht: slapen, paren en eten. Ze zijn makkelijk te herkennen: een donkere vogel met een lichte vlek ter hoogte van de keel. Let daar maar niet op: luister en kijk omhoog. Juist ja, die dansende vogels die acrobatische toeren uithalen. En die kreetjes.

Een eigen vereniging

De gierzwaluw heeft een eigen vereniging, want onder druk staat het beestje altijd wel. Er is een gebrek aan goede nestplaatsen en daar probeert de vereniging een rol in te spelen. Het zou goed zijn als architecten rekening zouden houden met broedplaatsen voor de gierzwaluw. Heel veel moeite is het namelijk niet. Het is een vogel die niet echt opvalt, maar als je er meer van weet je beseft dat het juist een bijzonder beest is. Een vogel die met gemak even naar Parijs vliegt voor een bek insecten. Doe het maar eens na.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.