Catalonië: sleep and eat

De blogtrip naar het mooie Catalonië ligt alweer even achter me. Later deze week zal ik nog wat wandeltips geven en dan is het voorbij met dit gedeelte van Spanje. Tot dat ik weer eens terugga natuurlijk. Hoewel ik van kamperen houdt, was daar in het zuiden geen sprake van. Campings zijn er wel, maar daar valt voor mij weinig over te vertellen. Google zou daar je beste vriend moeten zijn. Onze nachten ware zeer luxe, luxe en leuk. Van een Casa Rural, naar een hotel om uiteindelijk de laatste nacht door te brengen in een berghut, een refugi zoals ze dat daar noemen. Heb ik een voorkeur? Ja, met stip de berghut. Luxe is leuk, maar beleving is alles. In de berghut ben je meer samen, in de eetruimte, buiten en ja, ook op de slaapzalen. Weliswaar waren er geen andere wandelaars, mar als dat wel het geval is kun je je voorstellen dat de sterke verhalen onder het genot van wijn of bier over tafel gaan.

Mas del Puig slaapkamer

Casa Rural Mas del Puig
Mas del Puig ligt op een uurtje rijden van Barcelona en geeft je naast onderdak, ook een mooi gezicht op de Montserrat. Een unieke plek mag je deze 13de eeuwse voormalige boerderij best noemen. Er zijn drie appartementen, voor twee, vier of tien personen en die zijn voorzien van prima bedden, goede douches en een keuken zodat je volledig je gang kunt gaan. Met de hapjes die we daar na de vlucht namen, natuurlijk met een wijntje, waren heerlijk en veel ervan was vegetarisch. Van dat laatste werd ik dan extra blij. Verder is er – ik zou bijna zeggen natuurlijk – een zwembad. Voor bedrijven of grotere bijeenkomsten zijn er twee zaaltjes beschikbaar, tot maximaal twintig personen.

Mas del Puig het uitzicht

De casa rural ademt de geschiedenis van die lang vervlogen tijden. Het was ooit een boerderij voor vee en het maken van wijn. Het mooie is dat niet alles is geofferd aan luxe voor gasten, maar juist dat oude elementen onderdeel zijn blijven uitmaken in het huidige interieur. In een van de meetingruimtes kijk je via een glazen paneel in de grond in een van de oude wijnsilo’s. In een andere silo is een wenteltrap gemaakt en waar ooit het vee stond te poepen, is het nu mogelijk om uitgebreid te dineren. Toegeven, het is aan de prijs, maar dan heb je ook wat. Luxe, een stukje geschiedenis, een waanzinnig uitzicht en Barcelona dichtbij.

Hotel Terradets slapen

Hotel Terradets
Een verhaal heeft hotel Terradets ook: ooit stond er een hotel, daar kwam later een stuk bij om kinderen te vermaken en dat gedeelte bevat ook een buffetrestaurant. Weer wat later kwam er ook nog een à-la-carterestaurant bij. De kamers zijn degelijk en van alle gemakken voorzien, er zijn tweepersoonskamers, familiekamers en eenpersoonskamers. Keuze voldoende. Het hotel, dat naast een meer ligt waarnaar het restaurant is vernoemd, heeft speciaal oog voor de buitensporter en heeft – bijvoorbeeld – speciale prijzen voor klimmers in het winterseizoen. Dit hotel is prima geschikt voor kinderen, zij kunnen zich daar ook vermaken als je eens een dagje geen zin hebt om op pad te gaan. Er is een zwembad, maar natuurlijk ook het uitnodigende meer.

Hotel Terradets eten met uitzicht

Eten deden we in het restaurant waar we genoten van een vijfgangendiner en voor mij alles vegetarisch. Geloof me, het kan heel veel slechter, maar ik had daar als vegetariër het gevoel dat ik serieus genomen werd en heb geweldig gegeten. Hotel Terradets valt in de categorie ‘Hotels Gastronòmics. Hotels met maximaal zestig kamers of 120 bedden. Het gastronomische geldt natuurlijk voor de keuken. Van alle gerechten moet 40 procent volgens Catalaans recept zijn en als het gaat om de wijn, de kaart moet voor 51 procent bestaan uit Catalaanse wijnen. Kortom, een degelijk, goed hotel, geen poespas en simpelweg heerlijk eten. Mocht je dus als vegetariër in de buurt zijn, reserveer een tafel en laat je verwennen. Eet je wel vlees en vis, reserveer dan natuurlijk ook.

Refugi de Rebost met achter de refugi

Refugi de Rebost
De plek waar ik me het beste voelde, omdat je dus heerlijk onder elkaar kunt zijn in een ontspannen omgeving, midden in de bergen dus. Was de berghut dan niet luxe? Jawel dus, dat verbaasde me helemaal. Er was een gemeenschappelijk was- en toiletruimte, met twee douches, warm en koud water. Slapen gebeurde boven in enorme stapelbedden. Wij waren met 5 personen dus hadden alle ruimte. Het wordt wat anders als het vol ligt met mensen die slapen, wakker liggen of snurken. Maar goed, dat versterkt wel het onderlinge gevoel, mensen ontmoeten, ervaringen en verhalen delen. Ik heb respect voor de ondernemers van de casa rural en het hotel, maar de refugi voelde als ‘mijn’ plekje. Zelfs met het eten werd rekening met me gehouden en ik kreeg een heerlijke maaltijdsalade. Ik had geen rekening gehouden met de pasta met kaassaus waarvan ik ook nog een bord kreeg. Als het om eten gaat laat ik me niet kennen, ook dat ging er na een pittige wandeldag nog goed in. Verder is er ook nog van alles aan drinken te koop.

Refugi de Rebost slapen met zijn allen

Opmerking: Op uitnodiging van Catalunya tourisme en Hikingsite ben ik gaan wandelen in Catalonië, ik heb geen financiële compensatie voor dit artikel gekregen. Bovenstaande mening is mijn eerlijke en oprechte mening.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.