Cascades de Murel: vallend water in opperste schoonheid

Een waterval heeft aantrekkingskracht, het tekent vooral de woestheid van de natuur. Een rivier die al jarenlang door de bedding stroomt en uiteindelijk ergens meters naar beneden valt. Tijdens de val tekenen zich tegenbogen af in de zon, fijne nevel stijgt na de val van het water weer op. Het is een plek die altijd mensen trekt, en wij zijn daarop geen uitzondering. Nederland beschikt niet over watervallen en dat zal onze aantrekkingskracht vast verklaren. Als wij op vakantie gaan naar Frankrijk zoeken we er steevast eentje op. In Frankrijk heet een waterval een cascade, een nog mooier woord natuurlijk. In de Dordogne bezochten we de Cascades de Murel.

Cascades de Murel

Een waterval van 15 en 25 meter
Deze watervallen zijn absoluut de moeite waard, als je van prachtige natuur houdt en van wandelen. Het gebied was voor ons te vinden op een klein uurtje rijden vanaf onze camping, prima te doen dus. Met de auto kun je tot vlakbij de eerste waterval komen, er is een kleine parkeerplaats voor een auto of 15. Vanaf daar is het een paar honderd meter tot het einde van de eerste waterval, waar het water een dikke 15 meter naar beneden klettert. Wie meer wil kan een flinke helling via een pad een dikke honderd meter omhoog lopen. Je komt dan aan de top van die eerste waterval en je kunt vanaf daar verder wandelen naar de grootste waterval van ruim 25 meter. Wij hebben dat pad wel genomen, maar door de hitte en het tekort aan water toch maar teruggekeerd.

Picknick
Vanaf de parkeerplaats is het voor kleine kinderen ook goed te doen naar de onderkant van de eerste waterval. Met goede waterschoentjes kunnen kinderen daar hun hart ophalen in het water. Ravotten en dammetjes bouwen. Verder is die plek, zoals we zagen, een prima plaats om met de familie een picknick te houden. Alleen recht onder de waterval is het diep, verder prima doorwaadbaar. Kortom, een plek om heerlijk te genieten.

 

Lange wandeling
Verder is het mogelijk een wandeling te maken van een goede 15 kilometer die begint in bij de kerk in het plaatsje Forget. Als ik me goed herinner stond er viereneenhalf uur voor. Het gebied is daar niet bergachtig, maar er zijn wel veel flinke, steile heuvels. De maximale hoogte die je op de route bereikt is 418 meter. In ieder geval zijn die hoogteverschillen wel iets om rekening mee te houden bij je wandelplanning. De route is met de Franse tekens, geel gemarkeerd en voert je langs alle watervallen van Cascade de Murel en het gebied eromheen. Wederom vanwege de temperatuur in onze periode, ruim boven de 30 graden, heb ik de wandeling gelaten voor wat het was.

Cascades de Murel de eerste waterval vanaf boven gezien

 

Cascades de Murel hier huist de duivelLegende
Ons is daar niets overkomen, maar soms schijnt het daar niet pluis te zijn. Er is namelijk een legende en die vertelt dat op de bodem van het grote bassin de oude klokken liggen van het dorp Albussac die daarin gegooid zijn door een duivel die huist in een grote spleet vlakbij het bassin. Wij hebben geen klokken gevonden en geen duivel gezien, maar neem deze waarschuwing serieus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.