MSR Superfly: een ideale brander voor mij

Het is geen groot geheim: ik ben gek op soep en lekker buiten ergens een soepie opwarmen is natuurlijk geweldig. Doe ik dat dan? Nee, weinig: als ik alleen ben al helemaal niet, wel als mijn lief meegaat. Die wil nooit zo ver lopen en is gekker op de pauzes dan het daadwerkelijk wandelen. Met haar erbij is er wel vaak soep. En waarom niet. Een mooi plekje, heerlijk buiten en je lief. Zo simpel kan een ideale wereld eruit zien. Ik ben daarom nog steeds blij met mijn MSR Brander Superfly, een topding dat ik voor geen goud wil missen.

Ideaal voor wandel- en trektochten
Ik kook dus op gas. Oké, ik heb ook nog een spiritusbrander, maar die komt later aan bod. De Superfly kocht ik na maandenlang speuren naar het voor mij perfecte brandertje. Nu is perfect een raar woord, maar de Superfly zou me brengen wat ik zocht, en dat doet ‘ie dus. Het is dus een welkome aanvulling op mijn wandelspullen. Je hoeft er trouwens geen soep mee te koken, water voor thee gaat natuurlijk ook prima of voor mijn part een complete maaltijd. Maar dat laatste is meer voor de trektochten. Voor dagtochten neem ik een thermoskan thee mee, dat scheelt weer lange pauzes.

Geen windscherm
De werking van de brander is simpel: Je schuift de halve ring over de ring van het gasblikje en schroeft de brander naar beneden, vast is vast. Dan nog even de gashendel omklappen, opendraaien en met de piëzo-ontsteking steek je het gas aan. Werkelijk een fluitje van een cent. Al jaren in gebruik, nooit een hapering en voor mijn gevoel blijft deze brander eeuwig bij me. Het koken van water, gaat in ongeveer drie minuten. Geen nadelen dus? Jawel. Je schroeft de brander op het gasblikje en dan staat het geheel wel hoog. Belangrijk is het dan om te zorgen voor enige stabiliteit, met een pan groter dan een liter lijkt het geheel wankel, al is er nog nooit wat gebeurd. Het brandertje beschikt niet over een windscherm en dat is wel handig, zeker in het winderige Nederland. Maar een schermpje gemaakt van een aluminium schaal werkt perfect en is een simpele oplossing. Wel oppassen dat de gasblikje niet te heet wordt. Iets met ontploffingsgevaar.

Gas voor koude winters
Gas dus, is dat ideaal? Ik vind van wel. Geen gedoe met het schoonmaken van verstopte leidingen wat bij een benzinebrander wel eens wil voorkomen. Zolang het niet te koud is, werkt gas perfect. Althans, voor waar ik de brander voor gebruik. Voor de winter is er nu ook een oplossing trouwens. Primus wintergas. Met een iets ander gasmengsel is het gas te gebruiken tot onder de -20 graden Celsius. Is dat probleem van de winter ook weer opgelost. Maar werkt dat? Ja dus. De Belgen hebben het uitgebreid getest en hun bevindingen lees je hier. Perfect dus.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.