Mijn eerste brander

DSC02168
Mijn zolder heb ik vaak opgeruimd en altijd was er veel weg te gooien. Een ding bleef altijd liggen, verhuisde van hoek naar hoek. Tegenwoordig siert mijn allereerste brandertje trots in mijn huiskamer. Waarom? Ach, houd het er maar op dat ik gek ben op brandertjes, ben je me kwijt in de outdoorwinkel, dan vind je me bij de branders. Gegarandeerd. Een klein brandertje, een potje gas en je kan de wereld aan: onderweg maak je warm water voor thee, of kook je een soepje en maak je het buiten zijn nog leuker. Geen zorgen, mijn twee andere brandertjes komen zeker nog eens langs, nu het verhaal van mijn eerste brander, de campingaz Bleuet Click.

Dit brandertje stamt uit de jaren 70 van de vorige eeuw, grappig is dat dit type nog steeds – zij het wat moderner – in het assortiment van Campingaz zit, nog steeds onder dezelfde naam. Het werkte met de bekende prikblikjes die, nadat de brander was aangesloten, je niet meer kon verwijderen. Door de beugels om het blikje te klikken, prikte de brander een gaatje in het gasblikje en voilà, koken maar. Een rubbertje zorgde voor een gasdichte afsluiting. Geen piëzo-ontsteking, maar gewoon met de ouderwetse lucifer. Nooit heeft het ding me in de steek gelaten en die blauwe blikjes kon je overal krijgen. En trouwens, wie toen kampeerde, kookte met Campingaz, andere merken kwamen pas veel later in zwang.

Dit brandertje laat wel zien dat de techniek de afgelopen tientallen jaren niet wezenlijk is veranderd. De brander bevestig je op het blikje en je stelt de pannenhouders in. Pan erop en gaan. Wat kookten ik toen voor mijn Walker trekkerstent (die dus wel weggegooid is)? Vrij makkelijk en populair was de nasi van Suzi wan uit blik. Even oppiepen en klaar. Nee, toen op de fiets waren we niet echt in voor culinaire hoogstandjes, eten moesten we dat we wegspoelden met een pilsje. Vies was het niet eens. Kleine brandertjes zijn ook niet echt geschikt om een culinair maal te maken, dan kun je net zo goed wat groters meenemen. Maar voor ons was dit brandertje prima geschikt, al denk ik dat het rubbertje is uitgedroogd. Gebruiken doe ik het niet meer. Voor de camping heb ik twee grote flessen van Campingaz en voor de rugzak nog een MSR of de Trangia. Keus genoeg dus.
DSC02166

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.