Skiërs omgekomen door lawine

In de Franse Alphen zijn gisteren (1 april) drie mensen om het leven gekomen bij een lawine. De drie maakten deel uit van een groep van tien Oostenrijkers die op drieduizend meter hoogte aan het skiën waren, in een gebied ongeveer zestig kilometer ten zuidoosten van de stad Grenoble. Bij de lawine raakte ook een vrouw ernstig gewond.

Veel ongelukken
De reddingsactie waarbij tientallen reddingswerkers, honden en helikopters werden ingezet, werd bemoeilijkt door de harde wind. Eerder die dag overleden al twee andere skiërs op het Massief van Dévoluy, zo’n vijftig kilometer vanaf Grenoble. Volgens de Franse autoriteiten moeten deze skiërs zijn uitgegleden. Het is toch al geen best skiseizoen, er zijn zeker 110 doden gevallen door lawines, waarvan 34 in de Franse Alphen.

Veiligheid
Wie er dit weekend nog op uittrekt om de lange latten onder te binden wordt op het hart gedrukt voorzichtig te doen. Tijdens het paasweekeinde is het lawinerisico in de Alpen erg hoog, niveau vier op de schaal van vijf. Op sommige plekken wordt wel twee meter sneeuw verwacht en door de combinatie van harde wind en een slechte ondergrond is er een grote kans op een lawine. Skiërs worden daarom ook geadviseerd op de piste te blijven en daarbuiten alleen met een ervaren gids te gaan skiën. Het spreekt voor zich dat je dan wel een lawinepieper, schep en sonde bij zich heeft. Liefst ook een lawine-airbag.

Lawinepieper terug
De LVS/lawinepiepers, model S1+van Ortovox, zijn door de fabrikant teruggeroepen. Er bestaat een kans dat er een storing optreedt in een onderdeel dat voor uitval van de zendfunctie kan zorgen. De fabrikant raadt aan deze pieper niet meer te gebruiken. Meer informatie staat hier.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.